Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fizik Ata Yayınları

11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 40

“11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 40 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 40

1. Cisimlere Etkiyen Net Kuvvet ve Serbest Cisim Diyagramı

Duran bir cismi harekete geçiren nedir? Hareketli bir cisim neden hızlanır veya yavaşlar? Kuvvetle hareket arasında nasıl bir ilişki vardır?

Kuvvet, bir cisim üzerine itme ya da çekme şeklindedir. Arızalanmış bir araç Görsel 1.3.1’deki gibi itildiğinde araca bir kuvvet uygulanmış olur. Aracın dışında duran kişi; kapıyı açarken çekme, kapıyı kapatırken itme kuvveti uygular. Bir cisim durgunsa onu harekete başlatmak için kuvvet gerekir. Aynı şekilde hareket hâlindeki bir cismin hızının yönünü ve büyüklüğünü değiştirmek için de kuvvet gerekir.

Newton, kuvvetle hareket arasındaki ilişkiyi kendi adı ile anılan hareket yasaları ile açıklamıştır. Bu yasalar, bir cismin üzerine etkiyen net kuvvetin cismin ivmesi ile orantılı olduğunu söyler. Net kuvvet, cisim üzerine etki eden tüm kuvvetlerin vektörel toplamıdır.
Newton’ın hareket yasaları ve kuvvet ile ilgili problemler çözülürken her bir cisim üzerine etki eden tüm kuvvetlerin bir diyagramla çizilmesi çok önemlidir. Böyle diyagramlara serbest cisim diyagramı denir. Bu diyagramları çizmek tüm kuvvetleri bir arada görmeyi, ilgisiz olanları ayıklayıp gerekli olan kuvvetlere odaklanmayı sağlar. Serbest cisim diyagramı bir cisme etki eden bütün kuvvetlerin o cisme ait basitleştirilmiş bir çizim üzerinde gösterilmesidir. Aslında bu bir vektör diyagramıdır ve bir cismin üzerine etki eden bütün kuvvetlerin büyüklükleri vektörlerin uzunlukları ile belirtilir.

Görsel 1.3.1: Kamyoneti iten kişi

Serbest cisim diyagramı çizilirken kuvvetler, seçilen uygun koordinat sistemine yerleştirilir. Bu koordinat sistemi genelde iki boyutlu kartezyen koordinat sistemidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, cisim üzerine etki eden tüm kuvvetlerin belirlenen koordinat sistemine uygun yön, doğrultu ve büyüklükte yerleştirilmesidir. Böylece cisme etkiyen net kuvvet hesaplanır.

Şimdi Görsel 1.3.2’deki gibi bir zemin üzerinde durmakta olan top için serbest cisim diyagramını çizelim.

III. Hareket Yasası’na göre düşey doğrultuda masa yüzeyine etkiyen topun ağırlığı “G”, masa yüzeyinin topa uyguladığı tepki kuvveti “N” ile dengelenir.

Bu bölümde sürtünmesiz ve sürtünmeli yüzeylerde hareket eden cisimlerin hareketini Newton’ın hareket yasaları çerçevesinde inceleyeceğiz.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 40 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!