9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 47
“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 47
1. Sensörler
ABS’ii bir aracın her bir tekerleğinde sensörler bulunmaktadır. Bu sensörler otomobilin gözleri gibidir, tekerleklerin ne kadar hızlı döndüğünü izler.
2. Beyin
Her bir tekerlekteki sensörü koordine eden merkezî bir beyin veya hız sensörü vardır. Beyin veya merkezî hız sensörü, sürekli olarak tekerleklerin olması gerektiği gibi dönüp dönmediğini kontrol eder.
3. Eylem Zamanı
Sert bir şekilde frene basıldığında ve otomobilin beyni tekerleklerin otomobilin hızıyla senkronize hareket etmediğini fark ettiğinde (örneğin tekerlekler kilitlenmeye başladığında) ABS harekete geçer.
4. Hızlı Düzeltmeler
ABS, her tekerleğin freninde hızlı bir şekilde küçük ayarlamalar yaparak tamamen kilitlenmeyi önlemeye yardımcı olur. ABS’nin frenleme sistemi, savrulma ve kaymayı önlemek için saniyede yaklaşık 20 kez, çok hızlı bir şekilde frene dokunmaya benzer bir çalışma ilkesine sahiptir.
Soru: Verilen bilgi kartına göre ABS, fizik biliminin hangi alt dalları ile açıklanabilir?
- Cevap: Aracın hareket etmesi, fren yaparak yavaşlayıp durması mekanik dalı ile açıklanabilir. Beyin ve merkezî hız sensörleri optik, elektromanyetizma ve katı hâl fiziği ile açıklanabilir.
***
Fizik bilimine önemli katkılarda bulunan bilim insanlarının bakış açıları ve çalışma biçimleri bilimsel keşiflerin temelini oluşturur. Bilim insanları, doğa olaylarını sistematik bir şekilde inceler ve matematiksel modelleme yaparlar. Bu yaklaşım, modern fiziğin temellerini atmada önemli bir rol oynar. Ayrıca araştırmalarında karşılaştıkları zorlukları sabır ve kararlılıkla aşan bilim insanları, deneysel çalışmalara bağlılıkları sayesinde birçok yeni keşfe imza atarlar. Bu keşifler; fizik, tıp gibi alanlarda çok büyük gelişmeler sağlamıştır.
Bilim insanlarının çalışma biçimleri ve bakış açıları, onların bilime katkılarını şekillendiren en önemli faktörlerden biridir. Örneğin Antik Dönem’deki görme kuramına göre gözden çıkan ışınlar nesneler tarafından tutulduğunda görme olayı gerçekleşmekteydi. İbnülheysem, bu teorinin doğru olması durumunda karanlıkta da görme olayının gerçekleşmesi gerektiğini belirterek bu teoriye karşı çıkmıştır. İbnülheysem’e göre ışık bir cismin üzerinden sekip göze ulaştığında görme olayı gerçekleşmektedir.
İbnülheysem, edindiği bilgilerle yetinmeyip daha fazla bilgiye ulaşmak için çaba sarf etmiş, konu üzerinde derinlemesine incelemelerde bulunarak önceki bilgileri bütün yönleriyle eleştirmiş ve bunu yaparken ön yargılı ya da toleranslı davranmamıştır. Yaptığı detaylı çalışmalar sayesinde görme ile ilgili çok önemli bilgilere ulaşmıştır.
Buna göre
Soru: İbnülheysem’in bilime bakış açısını, çalışma biçimini ve yaptığı çalışmaların bilime etkilerini yazınız.
- Cevap: İbnülheysem; gerçeği arayan, şüpheci, sorgulayan, delillere dayanarak savlar ileri süren bir bilim insanıdır. Çalışmalarında derinlemesine incelemeler yaparak, akıl yürüterek, eleştiriler yaparak başarılı olmuştur. İbnülheysem, ışığın bir cismin üzerinden sekip göze ulaştığında görme olayının gerçekleştiğini açıklamış, bu açıklamasıyla optik alanında çok büyük ilerlemelerin olmasını sağlamıştır.
9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 47 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.