12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 244
“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 244 SDR İpekyolu Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 244
b. 1990 Sonrası Bilim, Kültür, Sanat ve Spor Alanında Yaşanan Gelişmeler
1990’larda küreselleşmenin etkisiyle kültür, sanat ve spor alanında dünya kültürü ile yerel kültürler hızla kaynaşmaya başladı. Özel radyo ve televizyonların açılması, televizyonda renkli yayına geçilmesiyle televizyon ve radyonun günlük hayata etkileri arttı. 1990’lardan sonra kurulmaya başlayan müzik yayını yapan radyo ve televizyonlar sayesinde müzik alanındaki gelişmeler hızlandı.1970’lerde gecekondu müziği olarak anılan arabesk 1990’lardan sonra daha popüler hâle geldi. Özellikle pop, rock müzik yapan sanatçıların arabesk müzik parçalarını kendi melodileriyle yeniden yorumlamaları sonucu genç nesil arabeskle tanıştı.
1990’lardan sonra pop ve rock temelli Batı müziği ön plana çıktı. Barış Manço, Cem Karaca, Erol Evgin, Ajda Pekkan, Sezen Aksu, Zülfü Livaneli, Ahmet Kaya popülerliklerini korurken Tarkan, Ser- tab Erener gibi sanatçılar yeni dönemde parladılar. Sertab Erener’in (Görsel 8.16) 2003 yılında Eurovision Şarkı Yarışması’nda birinci olması Türk müziğinin dünyadaki popülerliğini artırdı. Moğollar, MFÖ gibi 1970’lerden itibaren ön plana çıkan gruplar dışında kurulan yeni gruplarla birlikte rock ve metal türü müzikler popüler hâle geldi. Türk sanat ve Türk halk müziğinde Bülent Ersoy, Muazzez Abacı, İbrahim Tatlıses popülerliklerini sürdürdüler. Klasik müzikte Suna Kan, İdil Biret, Fazıl Say, Güher-Süher Pekinel dünya çapında ünlenerek Türkiye’yi başarıyla temsil ettiler.
1990’lardan sonra sinema salonlarının artması, sinemaya ilgiyi artırdı. Yabancı filmlerin ülkeye girişinin arttığı bu dönemde yerli filmlere ilgi her zaman ön plandaydı. Ülkede yaşanan sosyokültürel değişimleri yansıtan Eşkıya gibi filmler dışında özellikle komedi filmleri bu döneme damgasını vurmuştur. Kemal Sunal, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Şener Şen dışında Cem Yılmaz, Şahan Gökbakar, Ata Demirer ünlendiler. Atıf Yılmaz, Ömer Kavur, Zeki Demirku- buz, Yavuz Turgul ve Nuri Bilge Ceylan (Görsel 8.17) yönetmen olarak ön plana çıktılar. Cannes (Kan) Film Festivali’nde Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği “Üç Maymun” 2008’de en iyi yönetmen, “Kış Uykusu’ ise 2014’te en iyi film ödüllerini aldı. Tiyatro 1990’lardan sonra gelişmesini sürdürdü. Bu dönemde gelişen özel tiyatrolar sayesinde tiyatro toplumun tüm kesimine ulaştı. Genco Erkal, Fer- han Şensoy, Ali Poyrazoğlu, Nejat Uygur, Haldun Dormen, Demet Akbağ, Yıldız Kenter gibi sanatçılar tiyatro çalışmalarıyla halka tiyatroyu sevdirdiler.
Okuma yazma oranının ve üniversite mezunlarının artmasıyla edebiyata ilgi de arttı. Bu dönemde devlet tarafından açılan üniversiteler dışında kurulan vakıf üniversitelerinde mühendislik, tıp, hukuk, eğitim, iktisat, işletme gibi bölümlerin yanı sıra kültür, sanat ve spor alanında eğitim veren bölümlerin çoğalması kültürel faaliyetlerin artmasını sağladı. Yaşar Kemal, Murathan Mungan, Orhan Pamuk gibi yazarlar yurt içi ve yurt dışında ön plana çıktılar. Orhan Pamuk, 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan ilk Türk yazar ünvanını aldı. 1980’lerden sonra ön plana çıkan gazeteler, sadece siyaset ve ekonomi alanında değil kültür, sanat ve spor alanında yaptıkları yayınlarla etkili oldu. 2000’lerden sonra genel ağın hızla yayılmasıyla genel ağ haber siteleri gazetelerin etkisini azaltırken habere ulaşmanın kolaylığı arttı. 2010’lardan sonra ise sosyal medya ön plana çıktı.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf SDR İpekyolu Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 244 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.