Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 206

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 206 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 206

Hz. Osman’ın halifeliğinde devam eden fetihlerle İslam Devleti, Dört Halife Dönemi’nin en geniş sınırlarına ulaşmıştır (Harita 3.6). Kuzeyde Kafkasya, doğuda Hint toprakları ve batıda ise Tunus’a kadar uzanan geniş sınırların yanında Doğu Roma İmparatorluğu’nun Afrika’daki hâkimiyetine de son verilmiştir. Yeni oluşturulan donanma sayesinde Kıbrıs vergiye bağlanmıştır (652). İslam Devleti’nin Akdeniz’de etkili olması nedeniyle harekete geçen Doğu Roma donanması, İskenderiye açıklarında karşılaştığı İslam donanması karşısında büyük bir yenilgiye uğramıştır. İslam Devleti, Zâtüssavârî adıyla bilinen bu büyük deniz zaferi ile Bizans İmparatorluğu’nun Doğu Akdeniz’deki üstünlüğüne son vermiştir (654). Hz. Osman’ın hilafetinin sonlarına doğru İslam Devleti’nde iç çekişmeler başlamıştır.

Hz. Osman’ın şehit edilmesinden sonra ortaya çıkan olaylar nedeniyle Hz. Ali Dönemi’nde fetih hareketleri durmuş ve İslam Devleti’nde iç karışıklıklar yaşanmıştır. Hz. Ali halife seçildiğinde farklı eğilim ve tutumlar nedeniyle Müslümanlar gruplara ayrılmıştır.

“Hz. Âişe, Hz. Osman’ın kuşatma altında bulunduğu sırada hacca gitti. Medine’ye dönerken yolda Hz. Osman’ın öldürüldüğünü öğrendi. Bunun üzerine Medine’ye gitmekten vaz geçip Mekke’ye döndü. Talha ve Zübeyir, katillerin cezalandırılması amacıyla girişimlerde bulunması için Hz. Ali’yi uyardılar; fakat o, duruma hâkim olmadığını söyledi. Bir süre sonra umre yapmak amacıyla Mekke’ye gitmek için Hz. Ali’den izin istediler. (…) Mekke’de toplanan muhalifler (…) Basra’ya gitmek için yola çıktılar. (…) Hz. Ali onların arkasından Basra’ya giderken Kûfelilere haber göndererek onlardan yardım istedi. (…) İki ordu el-Hureybe denilen yerde karşılaştılar. (…) Savaş [Cemel Vakası], Zübeyir ve Talha’nın hayatlarını kaybetmeleri ve Hz. Âişe taraftarlarının yenilgisiyle sonuçlandı (656).”

“[Suriye valisi iken] Görevden alınmayı kabullenemeyen ve yeni valiyi şehre sokmayan Emevîler’in lideri durumundaki Muâviye, Hz. Ali’ye biat etmediği gibi onu halifenin öldürülmesine ilgisiz kalmakla ve âsileri ordusunda barındırmakla suçladı. (…) Hz. Ali Cemel Vak’ası’ndan sonra onu yeniden biata davet etti. Muâviye ise Hz. Osman’ın katillerinin kendisine verilmesini, Hz. Ali’nin halifeliği bırakmasını ve şûra usulüyle yeni bir halife seçilmesini teklif etti. Onun bu tavrı iki tarafı Sıffîn’de karşı karşıya getirdi(657). Savaşın Hz. Ali’nin lehine sona ermekte iken durdurulması ve işin hakemlere havale edilmesi üzerine yeni bir karışıklık ortaya çıktı. Hz. Ali’nin ordusundan ayrılanlar bu defa onunla Nehrevan’da savaştı; kesin yenilgiye uğrayan bu zümre daima isyan halinde kaldı (Hâricîler) ve Hz. Ali İbn Mülcem adlı bir Hâricî tarafından şehid edildi(661).”

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 206 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!