9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 98
“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 98 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 98
Mısır ordusu başlangıçta valilerin topladığı milis kuvvetlerden oluşmuştu. Sürekli savaş hâlinde olmayan devlette düzenli bir orduya da ihtiyaç duyulmamıştı fakat iç kargaşa ve isyanlardan ders alınarak gençlerden oluşan düzenli bir ordu kurulmuştu. Mısır ordusunda paralı askerler ve köle savaşçılar da kullanılmıştı. Ayrıca sınır güvenliği için tehdit unsuru olan konargöçer savaşçılar orduda istihdam edilerek tehlike kaynağı olmaktan çıkarılmıştı. Orduda kullanılacak metal silahların üretimi için bakır yönünden zengin olan bölgeler ele geçirilmişti. Savaş aleti olarak ok, mızrak, kama ve kalkan kullanılmıştı (Görsel 2.12). Mısır ordusunu çağdaşlarından güçlü kılan, bu metal silahların yanında atlı savaş arabalarıydı (Görsel 2.13). Kızıldeniz’de güvenliği sağlamak için de gemiler inşa edilmişti. Bu ordu sayesinde kralın otoritesini kabul etmeyen valiler itaat altına alınmış, firavunun güvenliği sağlanmış ve ticaret kervanları her türlü saldırıdan korunmuştu.
Kaynak C
“Menkheperraseneb, Mısır’ın en önemli dinî kuruluşu olan İpetsut’daki büyük Amon-Ra tapınağının her şeyinden sorumlu Amon Başrahibi idi. Menkheperraseneb’in mezarında yazılı görevler dizisi onun statüsünü ülkenin en kıdemli rahiplik makamını işgal eden biri olarak ön plana çıkarır: Yukarı ve Aşağı Mısır Rahiplerinin Amiri, Tanrının İki Tahtının Yöneticisi, Üst Düzey Görevlerin Amiri, Çifte Altın ve Gümüş Hazinelerinin Amiri, İki Tanrıçanın Gizemlerinin Sorumluluğunu Üstlenen Thes-khau-Amon Tapınağının Amiri. Menkheperraseneb’in böylesine yüksek makamlara yeterliliğini sağlayan niteliğinin kraliyet ailesiyle kişisel ilişkisi olması, yönetici seçkinler sınıfına üye kıdemli bir memur için bilindik bir durumdu.”
Kaynak Ç
“Gel <dur anlatayım> sana askerin dertlerini, üstünde kaç adam olduğunu: General, birlik komutanı; baştaki subay, sancaktar, yaver, yazıcı, elli askerin komutanı ve garnizon komutanı. Irgatları alın!’ diye bağırarak sarayın koridorlarına girip çıkarlar. Asker her saat uyandırılır. Eşek sürer gibi bırakmazlar peşini. Aton (güneş tekeri) gecenin karanlığına batana dek asker alın teri döker. Karnı açtır, böğrü ağrır, yaşayan bir ölüdür. Terhis edildikten sonra aldığı buğday tayını öğütülmeye elverişli değildir. Suriye’ye göreve çağrılır. Dur durak tanınmaz ona. Ne giysileri vardır, ne de sandaletleri. Savaş silahları Sile kalesinde toplanır (Levant’a yapılan seferlerin başlama noktası). Dağlara doğru tırmanışa geçer. Her üç günde bir su içer, ama kokulu, tuzlu bir su. Hastalıktan vücudu kırılır. Düşman gelir, cephanesiyle sarar çevresini, hayatından bezer. ‘İleri, kahraman asker! Şanına yaraşır bir isim kazan!’ derler ona. Ne yapacağını bilemez. Vücudu zayıf düşmüştür, bacakları onu taşımaz. Zafer kazanıldığında, tutsaklar Mısır’a götürülmek üzere majestelerine teslim edilir. Yabancı kadın yürüyüş sırasında bayılır, askerin boynuna tutunur. Askerin sırt çantası düşer, asker kadını yüklenirken çantayı başka biri kapar. Karısıyla çocukları köydedir; ölür ve oraya ulaşamaz. Olur da sağ kalırsa, yürümekten bitap düşer. İster hür olsun, ister esir, acı çeker asker. Kaçar da firarilere katılırsa, bütün ailesi mahkûm edilir. Çölün sınırında ölür, ismini devam ettirecek kimse yoktur. Hayatta da ölümde de sürünür. Koca bir çuval getirirler onun için; nereye gömüldüğünü bilmez.”
Soru: Metin ve görsellere göre Mısırlıların yönetim ve ordu özelliklerini en iyi belirten üç nitelik ne olabilir? Bunlara karşılık gelen ifadeleri söyleyiniz.
- Cevap:
Karşılık Gelen İfadeler:
- Düzenli ordu ve askeri güç: Mısır ordusu başlangıçta milis kuvvetlerden oluşmuşken, gençlerden oluşan düzenli bir ordu kurulmuştur. Ayrıca, paralı askerler ve köle savaşçılar orduda kullanılmıştır. Ordu, firavunun otoritesini korumuş ve sınır güvenliğini sağlamıştır.
- Rahiplerin güçlü pozisyonu: Amon Başrahibi gibi yüksek mevkilerdeki rahipler, hem dini hem de siyasi anlamda büyük güce sahipti. Bu rahipler, kraliyet ailesiyle yakın ilişkiler kurarak ülkedeki yönetim ve dini otoriteyi ellerinde tutmuşlardır.
- Savaş teknolojisi: Mısır ordusu, metal silahların yanı sıra atlı savaş arabaları kullanmış ve Kızıldeniz’de güvenliği sağlamak için gemiler inşa etmiştir. Bu, Mısır’ı askeri açıdan çağdaşlarından üstün kılmıştır.
Soru: Kaynak Ç’nin yazarı niçin bunları anlatmış olabilir? Gerekçeleriyle açıklayınız.
- Cevap: Yazar, Kaynak Ç’de Mısır askerlerinin yaşadığı zorlukları ve sefalet içindeki yaşamlarını anlatmış olabilir. Bu anlatımın amacı, Mısır ordusundaki sıradan askerlerin hayatlarının ne kadar zor ve acı verici olduğunu vurgulamaktır. Yazar, askerin fiziksel ve psikolojik zorluklarını ortaya koyarak, belki de askeri hayatın idealize edilmesinin arkasındaki gerçekleri açığa çıkarmak istemiştir. Ayrıca, yazarın amacı, Mısır toplumundaki sınıfsal eşitsizlikleri ve askerlerin nasıl kullanıldığını eleştirmek olabilir.
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 98 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.