Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Demokrasi ve İnsan Hakları Meb Yayınları

Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 81

“Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 81 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 81

Sağlıklı Üretim Sağlıklı Çevre

İnsan, yaşamı tehdit eder boyutta çevre kirliliğiyle karşı karşıyadır. Şehirleşme, nüfus artışı, doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesi, çevreyle çatışan üretim alışkanlığı, tüketim sorumsuzluğu, eğitimsizlik gibi sebepler ve sanayi tesislerinden çıkan çeşitli atıklar; hava, su, toprak, gürültü ve radyasyon kirliliğine neden olmaktadır. Bu durum sadece doğayı değil, insan sağlığını da olumsuz etkilemektedir.

Üretimi esnasında sağlığa ve doğaya zararlı maddeler kullanılan ürünler, insan sağlığı açısından önemli tehlikeler barındırır. Örneğin kot taşlama atölyeleri, maden ocakları, metal sanayi tesisleri, siyanürle altın çıkarılan madenler, tersaneler gibi çalışma alanlarında iş ortamından kaynaklanan önemli riskler vardır. Ayrıca gıda üretiminde ve tarımda kullanılan bazı kimyasal maddeler de insan sağlığını tehdit etmektedir. Bu nedenle sanayileşmede çevre yararı gözetilmeli ve sanayinin çevreyle uyumu sağlanmalıdır. Tüketiciler de sağlıklı bir çevre için sorumluluk almalı; üretiminde insan sağlığını tehdit eden, sağlığa ve doğaya zararlı maddeler içeren ürünleri tercih etmemelidir. Doğaya dost üretim ve hizmet hedeflenmeli, doğal kaynaklar çevreyi kirletmeden kullanılmalıdır.

Bilinçli tüketiciler; kirlilik yaratmayan, zararlı atıkları azaltan, daha fazla geri dönüşüm sağlayan ve üretimi sırasında insan sağlığını tehdit etmeyen ürünleri tercih eden bireylerdir (Görsel 3.6).

Bilinçli tüketiciler, yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimde daha fazla kullanılmasını ve ürünlerin ekosistem için güvenli olmasını talep etmektedir. Bu talep doğrultusunda yeşil pazarlama kavramı ortaya çıkmıştır. Yeşil pazarlama; işletmelerin pazarlama stratejilerini, politikalarını ve programlarını doğal çevreyi koruyacak ve geliştirecek şekilde uygulamaları olarak da tanımlanabilir. Bu işletmelerin ortaya koyduğu yeşil ürün ise çevreyi kirletmeyen, doğal kaynakları daha az tüketen, geri dönüştürülebilen ürün olarak adlandırılır.

Doğal kaynaklar şu anki hızla tüketilmeye devam ederse var olan kaynaklar gelecekte canlıların yaşamlarını sürdürmelerine yetmeyecektir. Bu nedenle tüketim ihtiyaçlarının doğal ve yeşil ürünlerden karşılanması ve çevreyle dost üretim anlayışının benimsenmesi çevrenin korunması açısından son derece önemlidir. Bu bakımdan üretilen ve tüketilen ürünler aşağıdaki özellikleri taşımalıdır.

• İnsan ya da hayvan sağlığına zarar vermemelidir.
• Yeniden kullanılabilir olmalıdır.
• Ürünlerin üretimi ve tüketimi sırasında çevreye zarar verilmemelidir.
• Ürünlerin üretim ve tüketiminde doğal kaynaklar tahrip edilmemelidir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

MEB Yayınları Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 81 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!