Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Ata Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 191

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 191 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 191

SIVI YAĞLAR
Doymamış yağ oranı fazla olan yağlar, oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunur. Sıvı yağlar genellikle bitkiseldir. Oda sıcaklığında sıvı hâlde olan hayvansal yağlar da vardır. Örneğin balık yağı oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunur. Bitkilerdeki yağ oranı (Tablo 4.1); bitkinin türü, hava sıcaklığı, toprağın yapısı, gübreleme, sulama vb. birçok faktöre bağlı olarak değişir. Oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunan yağlar, sağlıklı yaşam için katı hâldeki yağlara göre daha çok tercih edilmelidir.

Yağ endüstrisinde sıvı yağlar için natürel (sızma), rafine (işlenmiş), riviera ve vinterize kavramları kullanılmaktadır. Yağın elde edilmesinde kullanılan yöntemler ya da uygulanan işlemlerle ilgili olan bu kavramlara genellikle zeytinyağı ambalajlarında rastlanır.
Natürel (sızma) yağ üretiminde bitkinin yağ içeren kısmı (meyvesi, tohumu vb.) ezilerek (Görsel 4.63) hamur hâline getirilir. Elde edilen hamur ağırlık uygulanarak sıkıştırılır. Sıkıştırılma sonucunda süzülerek hamurdan ayrılan yağ-su karışımında yağ üstte, su altta kalır. Aktarma yöntemi kullanılarak yağ, karışımdan ayrılır (Görsel4.64). Bu yöntemle elde edilen yağa sızma yağ denir. Sızma yağ, bitkinin kokusunun ve aromasının en yoğun hissedildiği yağdır.
Görüntü, tat ve koku bakımından yemeye uygun olmayan sıvı yağlar, bir dizi işlemden geçirilerek tüketilmeye hazır hâle getirilir. Uygulanan iyileştirme işlemleri sonucunda elde edilen yağa rafine yağ denir.
Sızma yağın ve rafine yağın karıştırılmasıyla elde edilen yağa riviera yağ denir. Riviera yağ, %20 sızma yağ ve %80 rafine yağ içerir.
Sıvı yağlar, düşük sıcaklıkta çözünmeyen bazı moleküller içerir. Bu moleküller yağda bulanık bir görüntüye neden olur. Yağın görünümünü berraklaştırmak için vinterizasyon işlemi uygulanır. Bu işlemde sıvı yağ yavaş yavaş soğutulur. Yağda çözünmeyen moleküller çöker. Çöken moleküller süzülerek alınır. Böylece sıvı yağ berrak bir görünüme sahip olur. Bu yöntem sonucunda elde edilen yağa, vinterize yağ denir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ata Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 191 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!