10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 96
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 96 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 96
2.1.2. KARIŞIMLARDA ÇÖZÜNME SÜRECİ
Maddelerin yoğun fazlarında gerçekleşen zayıf çekim kuvvetleri, taneciklerin bir arada bulunmasını sağlar. Maddelerin erime noktası, kaynama noktası, buhar basıncı, iletkenlik gibi fiziksel özellikleri; zayıf çekim kuvvetlerine bağlı olarak farklılık gösterir. Fiziksel bir değişim olan çözünme olayı da maddelerin zayıf çekim kuvvetlerine bağlı olarak gerçekleşir. Çözünme olayı üç tür etkileşim sonucunda meydana gelir. Bunlar:
♦ Çözünen molekülleri arasındaki etkileşim
♦ Çözücü molekülleri arasındaki etkileşim
♦ Çözünen-çözücü molekülleri arasındaki etkileşimdir.
Bu etkileşimler sonucunda çözünen ve çözücü tanecikleri arasındaki fiziksel bağlar kırılır. Çözünme sırasında kimyasal bağlar kopmaz. Mevcut fiziksel bağların kopup yeni fiziksel bağların oluşabilmesi için etkileşimde bulunan taneciklerin benzer zayıf çekim kuvvetinin etkisinde olmaları gerekir. Çözünen ve çözücü tanecikleri arasında meydana gelen itme ve çekme kuvvetleri sonucunda çözücü molekülleri, çözünen tanecikleri arasına yerleşebiliyorsa çözünen-çözücü bağları oluşur ve çözünme meydana gelir. Maddelerin suda çözünmesine hidratasyon, su dışındaki bir çözücüde çözünmesine solvatasyon denir. Çözünme, benzer benzeri çözer ilkesine göre gerçekleşir. Bu ilkeye göre;
♦ Polar yapılı maddeler birbirinde çözünür.
♦ Polar maddeler ve iyonik yapılı maddeler birbirinde çözünür.
♦ Apolar yapılı maddeler birbirinde çözünür.
Çözünme olayı, çözünenin yapısına göre moleküler ve iyonlaşarak çözünme olmak üzere iki biçimde gerçekleşir.
a) Moleküler Çözünme
Değerlik elektronlarının ortaklaşa kullanılması sonucunda oluşan bileşikler molekül yapılıdır. Molekül yapılı bileşikler suda çözünürken genellikle moleküler çözünme gerçekleşir. Moleküler çözünmede iyon oluşmaz. İyon oluşmadığı için moleküler çözünmenin gerçekleştiği çözeltiler elektriği iletemez. Şekerler, eterler, alkoller, üre vb. polar moleküller, polar bir çözücü olan suda moleküler çözünür. Örneğin dimetil eter (CH3OCH3), metil alkol (CH3OH) ve şekerin (C6H12O6) suda çözünme tepkimesi aşağıdaki gibidir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Ata Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 96 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.