Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 114

“11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 114 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 114

Bir ülkenin kalkınmasında ve ekonomik gelişiminin sürdürülebilir olmasında doğal kaynakların varlığı önemli rol oynar. Türkiye’de doğal kaynaklardan enerji üretimi, turizm, tarım, ormancılık ve sanayi gibi alanlarda yoğun olarak yararlanılır. Türkiye’deki doğal kaynak potansiyelinin doğru ve etkin kullanımı ülkemizin ekonomik gelişmişlik seviyesinin daha ileri bir seviyeye taşınmasında etkili olmaktadır.

Türkiye’de enerji üretiminde doğal kaynaklardan yararlanarak ekonomik gelişimin sağlam temellere oturtulması amaçlanmıştır. Buna karşılık enerji üretiminde dışa bağımlılık oranı %70 civarındadır. Ticaret istatistiklerine göre Türkiye’nin 2022 yılı toplam dış alımı (ithalat) 364 milyar dolar olarak gerçekleşmiş ve bunun 97 milyar doları (yaklaşık %27’si) enerji alanında olmuştur. Bu oranın ilerleyen dönemlerde artmasını önlemek amacıyla yerli ve yenilenebilir doğal kaynakların kullanımını artırmak ülke ekonomisi açısından oldukça önemlidir.
Türkiye’de elektrik enerjisi üretiminde %58’lik oranla kömür ve doğal gaz en fazla kullanılan doğal kaynaklardır. Bunların ardından su kaynaklarıyla (hidrolik) elektrik üretimi gelir. Rüzgâr, güneş, jeotermal ve diğer enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimindeki payları ise yaklaşık %20’dir. (Grafik 3.11).

Türkiye, enerji üretiminde rüzgâr, güneş, jeotermal ve su gibi yenilenebilir doğal kaynakların potansiyeli bakımından oldukça elverişli bir konumdadır. Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığı göz önünde bulundurulduğunda yenilenebilir enerji potansiyelinin değerlendirilmesi Türkiye ekonomisi açısından oldukça önemlidir. Son yıllarda Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi artmıştır. Üretilen enerjinin verimli ve etkin kullanılması adına birçok düzenleme yapılmaktadır. Bu düzenlemelerin hedefi, enerjide dışa bağımlılığın azaltılarak yerli kaynaklarla üretimin desteklenmesidir. Bu doğrultuda özellikle elektrik üretiminde kullanılan fosil yakıt oranının düşürülerek enerji maliyetinin azaltılması planlanmaktadır. 2023 yılı itibarıyla Türkiye’nin toplam enerji üretim kaynaklarının yaklaşık %40’ını yenilenebilir doğal kaynaklar oluşturmaktadır. Bu oranın büyük bir çoğunluğunu hidroelektrik enerji kaynakları oluştururken en düşük pay biyokütle enerjisine aittir (Grafik 3.12, Görsel 3.32).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf MEB Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 114 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!