10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Tutku Yayınları Sayfa 77
“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 77 Tutku Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Tutku Yayınları Sayfa 77
4. Haliçli (estuar tipi) kıyılar: Kıyı kesimlerindeki akarsu ağızlarında tatlı ve tuzlu suların karıştığı alanlara haliç denir. Gelgit olayının etkisiyle oluşan akıntıların, akarsu ağızlarını huni biçiminde genişletmesiyle haliçler kara içlerine doğru sokulup ve belirginleşebilir (Harita 1.14). Hamburg, Bremen ve Londra gibi kentler haliç kıyılarında kurulmuştur.
5. Limanlı kıyılar: Yükseklikleri az olan alanlardaki vadilerin sular altında kalması ile oluşur (Harita 1.15). Bu kıyılarda kıyı oku, kıyı kordonu ve tombolo gibi dalgaların biriktirmesi ile oluşmuş yer şekilleri görülür. En tipik örneklerine Odessa (Ukrayna) kıyılarında rastlanır.
6. Dalmaçya tipi kıyılar: Kıyıya paralel uzanan dağların çukur kısımlarının deniz suları altında kalmasıyla oluşan kıyı tipidir (Harita 1.16). Dağların yüksek kısımları kıyıda çeşitli büyüklükte adalar oluşturur. Bu kıyı tipinin en güzel örneklerine Adriyatik Denizi’nde rastlanır. Ayrıca Ohotsk Denizi’nde, İran’ın güneyi ile Malakka’da da bu tip kıyılara rastlanır.
7. Fiyort tipi kıyılar: Buzul aşındırması sonucu oluşmuş vadilerin sular altında kalmasıyla meydana gelmiştir (Harita 1.17). İsveç, Norveç, Danimarka, Finlandiya, İskoçya, Yeni Zelanda, Şili kıyıları, Kanada’nın batı kıyıları ve Almanya’nın kuzey kıyıları fiyortların görüldüğü başlıca yerlerdir.
8. Skayer tipi kıyılar: Buzulların etkisi ile oluşan hörgüç kaya ve mo- renlerin bir kısmının sular altında kalması sonucu meydana gelen kıyılardır (Harita 1.18). Buzul aşındırmasının etkili olduğu yerlerde görülür. Kıyıda küçük tepecikler şeklinde adalar yer alır. İsveç, Norveç, Finlandiya ve Şili kıyılarında görülür.
Soru: Çevrenizdeki arazi yapısını gözlemlemek amacıyla, arkadaşlarınızla birlikte bir gezi düzenleyiniz. Bu gezi için gerekli izinleri almayı unutmayınız. Daha önceden öğrendiğiniz bilgileri gezi sürecinde kullanarak; yüksek, eğimli veya düz alanlardaki yer şekillerinin neden farklı olduğu, bu şekillerin ortaya çıkmasında hangi güçlerin rol oynadığı hakkında çıkarımlarda bulununuz. Gezi boyunca gördüğünüz yeryüzü şekillerinin fotoğraflarını çekiniz ve bunlara dair çıkarımlarınızı da ekleyerek bir sunum hazırlayınız. Sunumunuzu sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Gezi sırasında yüksek alanların dağ oluşumları ve iç kuvvetler sonucu ortaya çıktığı, düz alanların ise aşındırma ve biriktirme sonucu oluştuğu gözlemlenebilir. Eğimli araziler, hem iç kuvvetlerin hem de dış kuvvetlerin etkisiyle şekillenmiştir. Çekilen fotoğraflar ve yapılan çıkarımlarla bir sunum hazırlayarak, yeryüzü şekillerinin nasıl oluştuğunu sınıfta arkadaşlarla paylaşmak faydalı olacaktır.
10. Sınıf Tutku Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 77 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.