11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 275
“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 275 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 275
Metni Anlama ve Çözümleme
Soru: 1) Metnin ana düşüncesi nedir? Metinde yer alan yardımcı düşüncelere örnekler veriniz.
- Cevap:
Ana düşünce:
- Servetifünun Edebiyatı’nın eleştirilerine karşı savunulması ve bu eleştirilerin önyargı ve yanlış anlaşılmalardan kaynaklandığı.
Yardımcı düşünceler:
- Edebiyatın popüler olmaması, sanat için sanat anlayışına dayandığından geniş halk kitlelerine hitap etmediği.
- Taklidin doğal olduğu ve her toplumun başka bir toplumdan etkilenebileceği.
- Servetifünun Edebiyatı’ndaki tamlamaların özgünlük için seçildiği.
Soru: 2) Duygusallık açısından yazarın tutumu hakkında bir değerlendirme yapınız.
- Cevap: Yazar, objektif ve mantıklı bir tavır sergiler. Eleştirileri değerlendirirken duygusal tepki yerine rasyonel açıklamalar yaparak Servetifünun’un haklı yönlerini vurgular.
Soru: 3) Biraz Daha Hakikat adlı metinden metnin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurlara örnekler veriniz.
- Cevap: Dönemin gerçekliğini yansıtan unsurlar arasında “Sanat için sanat anlayışının popüler edebiyattan ayrılması, Batı edebiyatının etkileriyle oluşan yenilikler ve bu yeniliklerin “taklit” olarak görülmesi, Servetifünun yazarlarının Batı’dan ilham alarak estetik bir çaba sergilemeleri” gösterilebilir.
Soru: 4) Metnin içeriğini doğal, toplumsal ve bireysel gerçeklik açısından değerlendiriniz.
- Cevap:
Doğal gerçeklik: Metinde doğrudan ele alınmamış, ancak toplumun doğrudan anlamadığı edebi eserler nedeniyle, doğal olarak iki farklı okur kitlesi oluştuğu ima edilmiştir.
Toplumsal gerçeklik: Dönemin toplumu, popüler edebiyatı daha çok benimserken sanat için sanat anlayışına eleştirel bakmıştır.
Bireysel gerçeklik: Yazarlar, bireysel olarak sanatsal gelişim ve estetik ideal peşinde koşmuştur.
Soru: 5) Metinde hangi edebî anlayışın izleri görülmektedir? Açıklayınız.
- Cevap: Servetifünun ve sanat için sanat anlayışını benimseyen bir edebi yaklaşım görülmektedir. Bu anlayış, estetik değerlere ve Batı etkisine vurgu yapar.
Soru: 6) Yazarın “Sen mutlaka hem sanatkâr hem şöyle böyle olacaksın, dememeliyiz. Herkesi kendi yeteneği dairesinde memlekete hizmet etmekte serbest bırakmalıyız.” görüşüne katılır mısınız? Düşüncelerinizi belirtiniz.
- Cevap: Evet, katılırım. Bu görüş, bireysel yeteneklerin toplum yararına değerlendirilmesi açısından anlamlıdır. Her yazarın yeteneğine göre sanatta yer bulması, daha çeşitli bir kültürel zenginlik sunar.
Soru: 7) Aşağıdaki tabloda verilen metinleri, sol sütundaki unsurlara göre karşılaştırınız.
- Cevap:
11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 275 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.