Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 217

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 217 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 217

Soru: 3) Aşağıdaki cümlelerde yer alan yazım yanlışlarını bulunuz.

  • Cevap:

a. Madem ki öleceği varmış… Bir köşeye çekilip kendi kendine ölebilirdi. (Mademki bitişik yazılmalı.)

b. Velevki böyle bir dakika biz yüzyüze gelemeyiz. (Velev ki, yüz yüze ayrı yazılmalı.)

c. Odaya bir kâtip girdi. Maarif Müdürüne birtakım kâğıtlar getirdi, (Maarif Müdürü’ne şeklinde yazılmalı.)

ç. Zehra, ona ilk defa böyle ismiyle hitabediyordu. (hitabediyordu ayrı yazılmalı.)

d. Diğer Türk kalelerinden de kuvvetleri oranında iştirakler olmuş ve toplam asker adedi dörtbin üçyüze yükselmişti. (dört bin üç yüz şeklinde yazılmalı.)

Soru: 4) Acımak romanından alınan aşağıdaki cümlelerde altı çizili birleşik kelimelerin niçin bitişik veya ayrı yazıldığını açıklayınız.

  • Cevap:

a. Maarif Müdürü, bu muammayı halletmek için çok beklemedi. (Yardımcı fiille yapılan birleşik fiillerde ilk kelimede ses türemesi olduğu için.)

b. Zehrayı çağırttı, on dakika sonra başmuallim, Maarif Müdürünün odasına giriyordu. (Baş sözüyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılı.)

c. Birdenbire söz bulamadığı için önündeki kâğıt yığınını, yazıhanesinin çekmecelerini karıştırıyor, bir şey arıyor gibi görünüyordu. (Gelenekleşmiş kullanımdan dolayı.)

ç. Bir şey söylemeden iade etti. (Yardımcı fiille yapılan birleşik fiillerde ilk kelimede herhangi bir ses olayı olmadığı için.)

d. Atfınızı rica ederim. (Yardımcı fiille yapılan birleşik fiillerde ilk kelimede herhangi bir ses olayı olmadığı için.)

Soru: 5)  Aşağıdaki cümlelerde yer alan noktalama yanlışlarını tespit ediniz.

  • Cevap:

a. Tam bu sırada, otelin iç salonlarından birinde bir köşeden, sokaktaki bu konuşmaların yankısı Selma Hanımın kulağına şu şekilde çarpıyordu: “Kim bilir bizim için ne düşünürler? Neler söylerler? Onlar için, kapısından gördükleri bu âlem ne kadar esrarengiz şeylerle doludur?” (Virgül işareti kullanımları yanlıştır.)

b. Bir yandan da boyuna atlara bağırıyordu. Elli-altmış adım daha gidebildiler. (Elli altmış arasında kısa çizgi kullanılmaz.)

c. Onunla kısa bir süre sakinleştirici bir sesle konuştuktan sonra elini uzatıp, kaldığı yerden Beyaz Diş’i okşamaya devam etti. (Uzatıp kelimesinden sonra virgül gelmez.)

ç. Günler geçtikçe, hoşlanmaktan sevgiye geçiş de hızlanıyordu. (Geçtikçe sözcüğünden sonra virgül kullanılmaz.)

Soru: 6) Aşağıda verilen metni, yazım ve noktalama açısından değerlendirip metnin doğrusunu ilgili yere yazınız.

Türk Roman Geleneği’nin Cumhuriyet’in ilk yıllarında yerine oturtulması, nitelikli eserlerin verilmesi; türe yoğun bir ilginin gösterilmesi gibi açılardan şunu söyleyebilirim; Türk romanı, Nobel’i alarakta başarısını kısa sürede kanıtlamıştır!

  • Cevap: “Roman geleneği” ifadesi küçük harfle yazılmalıdır. Geleneği sözcüğüne gelen ek kesme ile ayrılmaz. “Verilmesi” kelimesinden sonra noktalı virgül kullanılmaz. “Söyleyebilirim” ifadesinden sonra noktalı virgül işareti yerine iki nokta işareti getirilmelidir. “Alarakta” ifadesinde de bağlacı ayrı yazılmalıdır. Cümlenin sonundaki ünlem yerine nokta kullanılmalıdır.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 217 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!