Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 96

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 96 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 96

Soru: 6) Şairin seslenmelerden yararlandığı yerleri gösteriniz. Seslenmelerin şiirin iletisine ve okunuşuna katkısını değerlendiriniz.

  • Cevap: Şiirden “Haydi oğlum, haydi git” “Haydi yavrum! Kendine sen de “Yiğit er!” dedir; Büyüdüğün gaziler ocağına can getir.” gibi ifadeler seslenmelerden yararlanılan bölümlerdir. Bu seslenmeler şiirin iletisini destekler, okunuşundaki coşkuyu artırır.

Soru: 7) Bu şiirde öyküleyici bir anlatım tutumunun benimsenmesine yönelik tespitler yapınız.

  • Cevap: Şiirde “Haydi yavrum! Köyüne, nişanlına veda et; / Sabanını, tarlanı, her şeyini feda et; / O silâha sarıl ki, böyle günde bir erkek / Bu dualı demirden başka bir şey kullanmaz” bölümü öyküleyici anlatıma örnektir. Öyküleyici anlatım şiirin anlaşılmasını kolaylaştırır ve etkileyiciliği artar.

Soru: 8) “Hamurunu yiğitlik duygusuyle yoğurdum” dizesinde şair günümüzde “duygusuyla” biçiminde yazılan ve söylenen kelimeyi “duygusuyle” biçiminde kullanmıştır. Dilin bu standart dışı kullanımının gerekçesini yazınız.

  • Cevap: Duygu kelimesine ile edatı eklenmiştir. Bundan dolayı şiirin yazıldığı dönemde “duygusuyle” şeklinde söylenirdi.

Soru: 9) Günümüzde ünlem işaretinden sonra üç nokta işareti geldiğinde iki nokta kullanılır. Bu şiirde ise ünlem işaretinin ardından nokta işareti kullanılırken noktalarda eksiltmeye gidilmemiştir. Bu durum sizce şairin tercihi midir yoksa döneme özgü bir kullanım mıdır? Düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Dilin kurallarında zamanın değişimiyle bazı değişiklikler yapılmıştır. Bu kullanım da bu şekildeki kullanımlardan biridir.

Soru: 10) Mehmet Emin Yurdakul’un hayatını anlattığı aşağıdaki metni okuyunuz. Ya Gazi Ol, Ya Şehit adlı metni, şairin hayatını ve düşüncelerini yansıtması açısından değerlendiriniz.

Ben on dokuz yaşında evlendim. Eşim, hayat ve gönül yoldaşım Şebinkarahı’sarlı bir Türk kızıdır. Onunla evlendiğim zaman benimle konuştuğu öz Türkçe bana kendi dilimin özünü anlatmıştı. Ben İstanbul lehçesini anamdan, babamdan sonra Anadolu lehçesini karımdan öğrendim. Onun saf ve asil ruhunun kaynaklarından Türklük aşkının kandırmaz kevserini içtim. Birlikte Şebinkarahisar’daki bağına giderek burada Anadolu’nun ecdat hatıralarıyla dolu dağlarını tırmandım. Geçmişlerin şeref destanlarını terennüm ediyor gibi ırmaklarını, çağlayanların nağmelerini dinledim. Her şeyi değiştiren ve çürüten amansız zamanın değiştirip çürütemediği Türk ruhunu, bütün töreleri, faziletleri içinde, burada buldum. Burada gözleri yaşlı yetimlere, bağırları yanık dullara, ağlamaktan gözleri kör olmuş ihtiyarlara rastladım. Tesadüf ettiğim olayları topladım. Halkın acıklı hayat ve ruhundan aldığım ilhamları şiirime koydum, milletime sundum. Benim milliyetçiliğimin asıl kaynağı budur. İsmail Hakkı Baltacıoğlu, Mehmet Emin Yurdakul ile Görüştüm

  • Cevap: Şebinkarahisar’da gördükleri onun kendini milletine daha yakın hissetmesini sağlamış. Bu gözlemler ve deneyimler, onun şiirlerine ilham kaynağı olmuş ve milliyetçi düşüncelerini güçlendirmiş. “Ya Gazi Ol, Ya Şehit” adlı eserini değerlendirdiğimizde, şairin bu duygularının şiirine nasıl yansıdığını görebiliriz.

Soru: 11) Aşağıdaki eleştiri yazısını okuyarak katıldığınız ya da katılmadığınız görüşleri belirtiniz.

Mehmet Emin, şiirlerinde destansı unsurları kullanmıştır. Bu unsurlar, halkın kullandığı kelimeler dünyasıyla kompozisyon oluşturmak, Türk milletinin geniş kitlelerinin yaşayışını şiire sokmak, milletin kavmî devirlerinden başlamak üzere mitolojik unsurlarını da katarak toptan geçmişini şimdiki zamanda kullanmak, halk söyleyişinden yararlanmak ve şiirde müzik unsurunu bolca kullanmak olarak özetlenebilir. Onun şiirini zamanın diğer şairlerinden ayıran önemli farklar da bunlardır, denilebilir. Kitaplarındaki ayrıntılarda da görüleceği gibi Mehmet Emin’in şiirlerinde, yaşadığı dönemdeki sosyal yaşayışın bir yansıması olan savaş hâli ve ordu / milletin durumu geniş bir yer tutar. Hatem Türk, Mehmet Emin Yurdakul’un Şiirlerinde İthaflar

  • Cevap: Mehmet Emin Yurdakul şiirlerini halkın geçmişinden, yaşayışından almış ve halkın diline yakın bir şekilde söylemiştir. Bu anlamdaki ifadelere katılıyorum.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 96 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!