10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 263
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 263 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 263
Soru: 5) (I) Cimri piyesinin baş karakteri cimri bir adam olan Harpagon’dur. (II) Eser, tamamen bu karakterin üzerine kurulu olsa da olay örgüsü, onun cimriliğini besleyen yan unsurlarla daha renkli ve karmaşık görüntüler arzeder. (III) Dramların vazgeçilemeyen unsurlarından olan aşk teması Cimri piyesinde de görülmektedir. (IV) Ancak bu tema piyeste boşluğu doldurmaya yönelik bir aksesuvar gibi görülmemelidir. (V) Bu bakış açısından hareketle Harpagon’un zengin zanettiği kadınla evlenmek istemesi, önündeki engelin kim ve ne olduğunu önemsiz kılar. Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisi yazım yönünden doğrudur?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V
- Cevap: C
Soru: 6) I. Muhavere: Hacivat bir semai okuyarak perdeye gelir. Hacivat, “Of, hay, Hak!” diyerek perde gazelini söyler, dua ederek Karagöz’ü çağırır. Karagöz, Hacivat’ın çıkardığı gürültüye kızar, perdeye gelir, kavga ederler.
II. Mukaddime: Karagöz ile Hacivat arasındaki karşılıklı konuşmaların ve güldürü unsurlarının yer aldığı bölümdür. Hacivat’ın “Vay Karagöz’üm, benim iki gözüm merhaba!” sözü ile başlar. Bu bölümde Karagöz ve Hacivat birbirlerini yanlış anlarlar.
III. Fasıl: Olayın konu edildiği bölümdür. Bu bölümde ele alınan konuya göre oyuna isim verilir. Asıl oyunun yer aldığı bu bölümde konuya uygun şekilde çeşitli tipler perdeye gelir.
IV. Bitiş: Hacivat “Yıktın perdeyi eyledin virân. Varayım sahibine haber vereyim hemân.” diyerek perdeyi terk eder. Karagöz de “Her ne kadar sürçülisan ettikse affola.” şeklinde izleyiciden özür dileyerek gelecek oyunu duyurup oyunu bitirir. Yukarıdaki terimlerden hangi ikisinin yeri değiştirilirse Karagöz oyununun bölümleri doğru verilmiş olur?
A) I ve II
B) I ve IV
C) II ve III
D) II ve IV
E) III ve IV
- Cevap: A
Soru: 7) Aşağıdakilerden hangisi Karagöz ve orta oyununda görülen ortak bir özellik değildir?
A) Anonim olmaları
B) Gölge oyunu olmaları
C) Doğaçlama oynanmaları
D) Yazılı bir metne dayanmamaları
E) Sözlü halk geleneğine dayanmaları
- Cevap: B
Soru: 8) I. Fotoğrafçı
II. Geçmiş Zaman Olur ki
III. Kanlı Nigâr
IV. Mandıra
V. Ters Evlenme
Yukarıda verilen oyunlardan hangi ikisi Karagöz oyununa aittir?
A) I ve II
B) I ve V
C) II ve IV
D) III ve V
- Cevap: D
10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 263 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.