Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beşgen Yayınları

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 74

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 74 Beşgen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 74

DİL BİLGİSİ UYGULAMALARI

Soru: 1) Aşağıdaki parçada geçen fiilimsileri bulunuz.

Zengi’nin halkı kalkıp gördüler ki gece keşiş kaçmış. Bunlar birbirlerine haber verdiler ki: Be canım! Bu keşiş, Zengi’nin içinde aranan, sevilen bir adamdı. Her şeyi bilirdi. Elbette kaçtığının bir sebebi vardır. Allah bilir, amma bu memleket yere mi geçecek, yoksa ateşe mi yanacak? Elbette bir hikmeti vardır deyip bunlar da keşişin arkasından sürü sürü Zengi’den ayrılmağa başladılar.

  • Cevap: kalkıp, aranan, sevilen, kaçtığının, deyip, ayrılmağa.

Soru: 2) Aşağıdaki parça bu ünitede okuduğunuz metinlerden alınmıştır. Parçada belirtilen noktalama işaretlerinin kullanım amaçlanın aşağıdaki şemalara yazınız.

  • Cevap:

Deli Dumrul dedi: ( Edebî eserlerde konuşma bölümünden önceki ifadenin sonuna konur.) Bre Azrail dediğiniz ne kişidir ki adamın canını alır? (Soru anlamı taşıyan sözün sonuna konur.) Ya Kadir Allah, birliğin, (Eş görevli kelime ve kelime gruplarının arasına konur.) varlığın hakkı için Azrail’i benim gözüme göster! (Öfke, kızgınlık gibi duygu bildiren cümlelerin sonuna konur.) Savaşayım, çekişeyim, derişeyim, (Sıralı cümleleri ayırmak için k) yahşi yiğidin canını kurtarayım, bir daha yahşi yiğidin canını almaya dedi.

Soru: 3) Aşağıdaki altı çizili kelimelerin hangisinde düzeltme işaretinin doğru kullanıldığım tespit ediniz.

  • Cevap:

a. Meğer siz ne yaman câhiller imişsiniz?
b. Nihâyet bir baş dönmesi geldi.
c. Çağırdığı doktor ilâç filân vermedi.
ç. Dokuz senelik adamlarının iki gün içinde birdenbire ahlâkları bozulmuştu.
d. Oğlum senin âşık olduğun onun için midir? (Âşık kelimesi düzeltme işaretiyle kullanılır.)

Soru: 4) Aşağıdaki cümlelerde yer alan yazım ve noktalama yanlışlarını tespit ediniz. Cümlelerin altındaki şemalara yazım ve noktalama açısından cümleleri doğru biçimde yazınız.

  • Cevap: Yanlış yazılan kelimeler ve noktalama işaretleri kırmızı renkle ve bunların doğru kullanımı maviyle gösterilmiştir.

a) Göztepe’deki köşkünü hizmetçi Eleni ile, evlâtlığı Gülter’le her sabah beraber temizler, aşçısı Mehmed’i her gün tıraş ettirir, zavallı Bolu’lu oğlanı tepeden tırnağa kadar beyazlar giymeğe mecbur ederdi.

→ Göztepe’deki köşkünü Hizmetçi Eleni ile, evlâtlığı Gülter’le her sabah beraber temizler; aşçısı Mehmed’i her gün tıraş ettirir; zavallı Bolulu oğlanı tepeden tırnağa kadar beyazlar giymeye mecbur ederdi.

b) Habire odaları dolaşır, tavan arasına çıkar, mutfağa inerdi.

Ha bire odaları dolaşır, tavan arasına çıkar, mutfağa inerdi.

10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 74 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
sad
0
happy
0
clap
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!