Pulsuz Dilekçe Metni Etkinlik Cevapları (6. Sınıf Türkçe)
Pulsuz Dilekçe metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 6. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 174-175-176-177-178-179-180 (Çocuk Dünyası Teması)
Pulsuz Dilekçe Metni Cevapları
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 174 Cevabı
HAZIRLIK
Soru: Aile içi iletişimde nelere dikkat edilmelidir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap:
Soru: Çocukların anne ve babalarıyla iletişimi neden önemlidir?
- Cevap:
Metni sesli okuyunuz.
PULSUZ DİLEKÇE
Sevgili Anneciğim, Babacığım;
Bütün duygu ve düşüncelerimi dile getirebilseydim size şunları söylemek isterdim:
Sürekli bir büyüme ve değişme içindeyim. Sizin çocuğunuz olsam da sizden ayrı bir kişilik geliştiriyorum. Beni tanımaya ve anlamaya çalışın.
Deneme ile öğrenirim. Bana ayak uydurmakta güçlük çekebilirsiniz. Oyunda, arkadaşlıkta ve uğraşlarımda özgürlük tanıyın. Beni her yerde, her zaman koruyup kollamayın. Davranışlarımın sonuçlarını kendim görürsem daha iyi öğrenirim. Bırakın kendi işimi kendim göreyim. Büyüdüğümü başka nasıl anlarım?
Büyümeyi çok istiyorsam da ara sıra yaşımdan küçük davranmaktan kendimi alamıyorum. Bunu önemsemeyin. Ama siz beni şımartmayın. Hep çocuk kalmak isterim sonra. Her istediğimi elde edemeyeceğimi biliyorum. Ancak siz verdikçe almadan edemiyorum. Bana yerli yersiz söz de vermeyin. Sözünüzü tutmayınca sizlere güvenim azalıyor.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 175 Cevabı
Bana kesin ve kararlı davranmaktan çekinmeyin. Yoldan saptığını görünce beni sınırlayın. Koyduğunuz kurallar ve yasakların hepsini beğendiğimi söyleyemem. Ancak hiç kısıtlanmayınca ne yapacağımı şaşırıyorum. Tutarsız davrandığınızı görünce hem bocalıyor hem de bundan yararlanmadan edemiyorum.
Öğütlerinizden çok, davranışlarınızdan etkilendiğimi unutmayın. Beni eğitirken ara sıra yanlışlar yapabilirsiniz. Bunları çabuk unuturum. Ancak birbirinize saygı ve sevginizin azaldığını görmek beni yaralar ve sürekli tedirgin eder.
Çok konuşup çok bağırmayın. Yüksek sesle söylenenleri pek duymam. Yumuşak ve kesin sözler bende daha iyi iz bırakır. “Ben senin yaşında iken…” diye başlayan söylevleri hep kulak ardına atarım.
Küçük yanılgılarımı büyük suçmuş gibi başıma kakmayın. Bana yanılma payı bırakın. Beni, korkutup sindirerek, suçluluk duygusu aşılayarak uslandırma- ya çalışmayın. Yaramazlıklarım için beni kötü çocukmuşum gibi yargılamayın.
Yanlış davranışım üzerinde durup düzeltin. Ceza vermeden önce beni dinleyin. Suçumu aşmadığı sürece cezama katlanabilirim.
Beni dinleyin. Öğrenmeye en yatkın olduğum anlar, soru sorduğum anlardır. Açıklamalarınız kısa ve öz olsun. Beni yeteneklerimin üstünde işlere zorlamayın. Ama başarabileceğim işleri yapmamı bekleyin. Bana güvendiğinizi belli edin. Beni destekleyin, hiç değilse çabamı övün. Beni başkalarıyla karşılaştırmayın; umutsuzluğa kapılırım.
Benden yaşımın üstünde olgunluk beklemeyin. Bütün kuralları birden öğretmeye kalkmayın; bana süre tanıyın. Yüzde yüz dürüst davranmadığımı görünce ürkmeyin. Beni köşeye sıkıştırmayın; yalana sığınmak zorunda kalırım. Sizi çok bunaltsam bile soğukkanlılığınızı yitirmeyin. Kızgınlığınızı haklı görebilirim ama beni aşağılamayın. Hele başkalarının yanında onurumu kırmayın. Unutmayın ki ben de sizi yabancıların önünde güç durumlara düşürebilirim.
Bana haksızlık ettiğinizi anlayınca açıklamaktan çekinmeyin. Özür dileyişi- niz size olan sevgimi azaltmaz; tersine, beni size daha çok yaklaştırır. Aslında ben sîzleri olduğunuzdan daha iyi ve daha değerli görüyorum. Bana kendinizi yanılmaz ve erişilmez göstermeye çabalamayın. Yanıldığınızı görünce üzüntüm büyük olur.
Biliyorum, ara sıra sizi üzüyor, belki de düş kırıklığına uğratıyorum. Bana verdikleriniz yanında benden istediklerinizin çok olmadığını da biliyorum. Sıraladığım bu istekler çok geldiyse birçoğundan vazgeçebilirim; yeter ki beni ben olarak seveceğinize olan inancım sarsılmasın.
Benden “Örnek Çocuk” olmamı istemezseniz ben de sizden kusursuz anne- baba olmanızı beklemem. Sevecen ve anlayışlı olmanız bana yeter.
Sizin çocuğunuz olarak doğmak elimde değildi. Ama seçme hakkım olsaydı sizden başka kimsenin çocuğu olmak istemezdim.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 176 Cevabı
1. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki dairelerin etrafında yer alan harf topluluklarından her biri, metinden bir sözcüğü oluşturmaktadır. Sözcüğün ilk harfi kırmızı ok ile gösterilmiştir. Kaç numaralı dairedeki sözcüğü bulmaya çalışacaksanız aynı numaralı ipucunu okuyunuz. Bulduğunuz sözcüğün harflerini örnekteki gibi birleştirerek sözcüğü dairenin altına yazınız. Bulduğunuz sözcükleri ve sözcüklerin anlamlarını “Benim Sözlüğüm” defterine yazınız.
- Cevap:
1. Mektup zarfı, kartpostallara kâğıtlara yapıştırılan, basılı küçük kâğıt parçası. ()
2. Bir dileği bildirmek için resmî makamlara sunulan, imzalı, adresli, yazı. ()
3. Tutarlı olmayan, aralarında çelişki bulunan. ()
4. Bir kimseye yapması veya yapmaması gereken şeyler için söylenen söz, nasihat. ()
5. Olaylara ve gelişmelere sakin, ılımlı ve temkinli yaklaşan, serinkanlı. ()
6. İnsanların bilgi, görgü ve hoşgörü bakımından gereği kadar gelişmiş olma durumu. ()
7. Bir topluluğa düşünce ve duygu aşılamak için söylenen, coşkulu, güzel söz, nutuk. ()
8. Bir kimseye özgü belirgin özellik, manevi ve ruhsal niteliklerinin bütünü, şahsiyet. ()
9. Birine duyulan güven, inanma duygusu. ()
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 177 Cevabı
2. ETKİNLİK
Soru: Metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.
- Cevap:
Soru: Çocuğun öğrenmede başvurduğu yol hangisidir?
- Cevap: Kendi işini kendi görmesi ile mümkün olur.
Soru: Çocuğa göre, büyüdüğünü anlayabilmesi nasıl mümkün olmaktadır?
- Cevap: Çünkü sözlerini tutmayınca onlara güveninin azalacağını düşünüyor.
Soru: Çocuk, anne ve babasından niçin yerli yersiz sözler vermemelerini istemektedir?
- Cevap:
Soru: Sizce çocuk üzerinde, niçin öğütlerden çok davranışlar daha etkili olmaktadır?
- Cevap:
Soru: Anne ya da babanın “Ben senin yaşında iken…” şeklinde başlayan konuşması, çocuk tarafından niçin kulak ardı ediliyor olabilir?
- Cevap:
Soru: Metne göre çocuklara verilecek ceza hangi nitelikte olmalıdır?
- Cevap:
Soru: Benden ‘örnek çocuk’ olmamı beklemezseniz ben de sizden kusursuz ana, baba olmanızı beklemem.” sözüyle ne anlatılmak istenmektedir?
- Cevap:
3. ETKİNLİK
Soru: Okuduğunuz metinden alınmış aşağıdaki cümlelerde verilen deyimlerin anlamlarını ✓ işareti koyarak belirleyiniz.
- Cevap:
Soru: Anlamlarını belirlediğiniz deyimlerin metne nasıl bir katkısı olmuştur? Yazar bu deyimleri kullanmasaydı metnin ve cümlelerin anlatımı nasıl etkilenirdi? Açıklayınız.
- Cevap:
Soru: “a” maddesinde verilen her deyimi anlamlarına uygun olarak birer cümlede kullanınız.
- Cevap:
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 178 Cevabı
4. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki özelliklerden hangilerinin “Pulsuz Dilekçe” metniyle ilgili olduğunu belirleyerek ilgili özelliğin sonundaki kutuya ✓ işareti koyunuz.
- Cevap:
Yazılan kişiye uygun bir hitapla başlamıştır. ()
Sahnede canlandırılmak üzere yazılmıştır. ()
Açık, yalın ve içten bir anlatımla yazılmıştır. ()
Kişinin başından geçen bir olay anlatılmıştır. ()
Duygu, düşünce ve istekleri karşı tarafa iletmek için yazılmıştır. ()
Soru: Etkinliğin “a” maddesindeki yaptığınız işaretlemelerden hareketle “Pulsuz Dilekçe” adlı metnin türünün aşağıdakilerden hangisi olduğunu işaretleyiniz.
A) Anı
B) Gezi yazısı
C) Hikâye
D) Mektup
- Cevap:
Bir düşünceyi, isteği, hissi başkalarına aktarmak için yazılmış yazıya mektup denir. Mektuplar çoğunlukla uzak bir yer, başka bir şehir ya da ülkede yaşayan birine gönderilmek üzere yazılır ve posta yoluyla ulaştırılır.
Mektupların üslubu son derece doğal ve samimidir. Mektup, hitapla başlar. Mektuplar hemen hemen her konuda yazılabilir.
5. ETKİNLİK
Soru: “Pulsuz Dilekçe” metnindeki sorunu, sorunun nedenlerini ve çözüm önerilerinizi belirleyerek yazınız.
- Cevap:
Sorun:
Sorunun Nedenleri:
Çözüm Önerilerim:
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 179 Cevabı
6. ETKİNLİK
Soru: “Oyunun çocuklar için önemi” konulu bir konuşma yapınız. Konuşmanızda, yeri geldikçe “ama, fakat, ancak, lâkin, bununla birlikte ve buna rağmen” geçiş ve bağlantı ifadelerinden uygun olanını kullanınız. Arkadaşlarınızdan sizi dinlerken bu ifadelere yer verip vermediğinizi ve bu ifadeleri amacına, işlevine uygun kullanıp kullanmadığınızı belirlemelerini isteyiniz.
- Cevap:
7. ETKİNLİK
a. Aşağıdaki metni okuyunuz.
Dalya Oyunu Kuralları
1. Oyun iki grup arasında oynanır.
2. Ortalama sekiz adet yassı taş ile oynanır ve yassı taşlar üst üste dizilir.
3. Atışı yapacak bir oyuncu eline topu alarak yaklaşık dört beş metre uzaklıktan taşlara doğru yuvarlar.
Amaç: Tüm taşları yıkmaktır. İlk oyuncu ne kadar az taş yıkarsa diğer ekibin işi o kadar kolay olacaktır.
Taşları ekiplerden bir oyuncu devirirse herkes kaçmaya başlar. Taşların başında bekleyen oyuncu topu yakalar ve karşı takımın oyuncularını top ile vurmaya çalışır. Vurulan oyuncular oyun dışı kalır. Bu sırada diğer takım oyuncuları yıkılan taşları hemen dizmeye çalışırlar. Taşlar dizilmişse oyun tekrar başa döner.
Soru: Bir büyüğünüzden öğrendiğiniz oyunu, kuralları ve amacıyla birlikte aşağıdaki alana yazınız. Dilerseniz uygun bir zamanda ve öğretmeninizin rehberliğinde bu oyunu arkadaşlarınızla oynayınız.
- Cevap:
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 180 Cevabı
8. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki yazma alanına istediğiniz birine, istediğiniz konuda bir mektup yazınız. Yazdığınız metni gözden geçiriniz. Gerek görüyorsanız yeniden düzenleyiniz.
- Cevap:
Soru: Yazınızdaki yazım ve noktalama hataları ile anlam bütünlüğünü bozan ifadeleri öğretmeninizin yardımıyla belirleyerek düzeltiniz. Yazdığınız metni, arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap:
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Çocuk Dünyası Teması Sayfa 174-175-176-177-178-179-180 Pulsuz Dilekçe Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.