12. Sınıf Nev Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları
12. Sınıf Nev Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 74 Cevabı
“12. Sınıf Nev Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 74 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Nev Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 74 Cevabı
1. İslam Ansiklopedisi’nden tasavvuf maddesini inceleyiniz
- Cevap: Tasavvuf “kâinatın sırlarını, kanunlarını ve bunların üzerinde tasarruf etme yollarını öğreten akım” anlamında “theosophy” veya herhangi bir dinin derunî, ruhanî yönünü belirten “mistisizm” (mystisisme) şeklinde algılanarak İslâm mistisizmi diye ifade edilmiş, ancak tasavvufla mistisizm arasında belirgin farklar bulunduğunun anlaşılması üzerine “sufizm” kelimesi kullanılmaya başlanmıştır.
2. Tasavvufun doğuşu ve gelişmesi hakkındaki bilgilerinizi gözden geçiriniz.
- Cevap: Tasavvuf kısaca, “İslam mistisizmi” şeklinde tanımlanabilir. Temelinde yaratılış nazariyesi/kuramı vardır. Dört ana unsur üzerine kuruludur: Hakikat, marifet, şeriat, tarikat. Tasavvufa göre “vücud-ı mutlak” olan Allah, aynı zamanda “kemal-i mutlak”, “cemal-i mutlak” ve ’hüsn-i mutlak”tır. O’nun şanı kendini izhardır. Allah’ın aşk-ı zati nedeniyle kendini görmek ve göstermek istemesi alemin yaratılmasına gerekçe olmuştur, insan nasıl kendini görmek için aynaya bakarsa Allah da kendi güzelliğini temaşa için bir ayna hükmünde olan alemi ve onun en değerli varlığı olan insanı yaratmıştır.
3. Tasavvuftaki engin sevgi ve müsamahanın kaynağını açıklamaya çalışınız.
- Cevap: Hoşgörünün bulunduğu yerde huzur, âsâyiş ve barış olur. Kavga ve savaş olmaz. Dünyada ve ülkelerin kendi içinde barışın birinci şartı hoşgörüdür. Sûfîler hoşgörü konusunda insanlığa büyük bir medeniyet miras bırakmışlardır. Kaynak ise insanın yüreğindeki geniş sevgi evrenidir.
4. Alevîlik-Bektaşîlik hakkındaki bilgilerinizi gözden geçiriniz.
- Cevap: Genel anlamı ile Alevilik, Hz. Ali taraftarı olma anlamına gelmektedir. Hz. Ali’yi sevmek ve onun soyu olan Ehl-i Beyt’in yolunu takip etmektir. Bir diğer taraftan Bektaşilik, Hacı Bektaş-ı Veli’yi rehber olarak kabul etmek ve onun yolunu izlemek anlamına gelmektedir. Bektaşiler ve Aleviler arasındaki en temel fark, toplumların sosyal yapıları uyarınca göçebe ve yerleşik hayat tarzına sahip olan toplumlar olmalarıdır. Bu doğrultuda zaman içerisinde bu fark da tarihe karışmaktadır.
“12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Nev Yayınları Sayfa 74” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
2025 Ders Kitabı Cevapları