10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 209
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 209 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 209
5. Metindeki şahıs kadrosunun özelliklerini aşağıdaki tabloya yazınız.
- Cevap:
6. Metinde, metnin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurları belirleyiniz.
- Cevap: O önemde evliliklerin görücü usulüyle yapılması, nikâhları imamın kıyması, halkın imam ne derse ona itaat etmesi, rüşvet ile iş halledilmesi, tiyatroya gidilmesinin hoş karşılanmaması metinde dönemin gerçekliğini yansıtan unsurlardır.
7. Metindeki toplumsal ve kültürel değerleri yaşadığınız toplumun değerleriyle karşılaştırınız.
- Cevap: O dönemde evlilikler görücü usulü yapılıyormuş, bu durum daha çok kırsal kesimler başta olmak üzere günümüzde az da olsa devam etmektedir. O zamanki, insanların tiyatroya gitmesinin yanlış bir şey gibi algılanması günümüz için geçerli değildir. Günümüzde erkekler entariyle yatmazlar. Günümüzde insanlar daha sorgulayıcıdır, bir kişinin (Ebullaklaka) söylediği her şeyi sorgusuz sualsiz kabul etme durumu söz konusu değildir.
8. Metinde yazara özgü üslup özelliklerini belirleyiniz.
- Cevap: Bu metin edebiyatımızdaki ilk yerli tiyatro olan Şair Evlenmesi’nden alınmıştır. Eser her ne kadar Batılı özellikte yazılan bir komedi olsa da geleneksel tiyatrodan da izler taşımaktadır. Özellikle Atak Köse ve Batak Ese yerel ağız özellikleriyle konuşturulmuştur. Bu durum, eserdeki orta oyunu etkisini gösterir. Yine eser bir tiyatro olduğu için yer yer ünlemlere, hitap ve soru cümlelerine yer verilmiştir.
9. Metinde geleneksel Türk tiyatrosuna ait unsurları tespit ediniz.
- Cevap: Metinde geleneksel Türk tiyatrosuna ait unsur, güldürü unsurunun ağız özellikleri kullanılarak sağlanmaya çalışılmasıdır. Metnin komedi türünde olması da geleneksel tiyatromuzla ortak bir noktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 209 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.