Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 154

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 154 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 154

Müslümanların halifesi olarak gören Afrika’daki birçok sultanlığın Osmanlı Devleti’ne bağlılıkları XX. yüzyılın başına kadar devam etmiştir.

Doğu Ticaret Yolları
Devletlerin en önemli görevlerinden biri halkın refah seviyesini yükseltmektir. Osmanlı Devleti bu amaçla yol, köprü, han ve kervansaray gibi yapılar inşa etmiştir. Böylece bölgeler arası ticaret yollarının güvenliğini sağlamış, yolcu ve tüccarları korumuştur. Osmanlı Devleti bölgeler arası ticareti geliştirmeye çalışmıştır. Bu doğrultuda büyük şehirler arasında yol ağları kurmuş ve yeni ticaret yollarına sahip olmaya çalışmıştır. XIV. yüzyılda Anadolu, ticaret yollarının kavşak noktasıydı. Zamanla şehirlerin büyümesi, ticaret yollarının güzergâhlarının da değişmesine sebep olmuştur. Osmanlı Devleti, XIV. yüzyıl sonuna doğru Anadolu’da Türk siyasal birliğini sağlamaya çalışmıştır. Bu çabalar sonucu ele geçirdiği yerler, Osmanlı Devleti’nin ticaret yollarındaki denetimini önemli bir şekilde etkilemiştir.

I. Murat ve I. Bayezid dönemlerinde İpek Yolu’nun kontrolü için Bursa-Tebriz yolunun üzerindeki yerler ele geçirilmişti. Batı Anadolu’da ele geçirilen bu yerler ile İran’ın önemli ticaret merkezleri kontrol altına alınmıştı. Bu fetihler, Osmanlı ile Timur arasındaki mücadelenin kapısını aralamıştır. Osmanlı Devleti’nin 1402 yılında Timur’a Ankara Savaşı’nda yenilmesi doğu ticaret yollarının denetim altına alınmasını geciktirmiştir (Harita 5.8).

II. Mehmet’in İstanbul’un Fethi’nden sonraki stratejisi Akdeniz ve Karadeniz arasındaki ticarete hâkim olmaktı. Bu amaçla öncelikle Mora, Sırbistan ve Arnavutluk’u fethetmiştir. Karamanoğulları ve Akkoyunlular ile mücadele etmiştir. II. Mehmet, Karadeniz’in önemli ticaret merkezleri olan Amasra, Sinop, Trabzon, Kefe, Suğdak ile Kırım’ı fethetmiştir. Yine bu bağlamda Doğu Akdeniz’de de İmroz, Semadirek, Limni ve Midilli gibi adalar fethedilmiştir. Bu adaların Anadolu ile olan ticaretinin kontrolü Osmanlı Devleti’ne geçmiştir.

II. Bayezid Dönemi’nde Boğdan’ın iki önemli limanı olan Kili ve Akkirman 1484 yılında fethedilmiştir. Karadeniz tamamıyla bir Türk gölü hâline gelmiştir. Osmanlı Devleti, bundan sonra Akdeniz’e yönelerek İnebahtı, Modon, Koron ve Navarin’i almıştır. Akdeniz’deki fetihlerle beraber bu bölgedeki Venedik ve Ceneviz varlığına da son verilmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 154 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!