10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 35
“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 35
Pusula, kâğıt, matbaa, barut gibi önemli icatlar Doğu’dan Avrupa’ya götürülmüştür. Pusulanın (Görsel 1.17) geliştirilmesi, Coğrafi Keşifler’in yapılmasına ve sömürgeciliğin artmasına zemin hazırlamıştır. Matbaa ve kâğıt tekniğinin geliştirilmesi Rönesans ve Reform hareketlerinin oluşmasını sağlamıştır. Bu sayede kilisenin görüşleri dışındaki fikirlere yer vermeyen skolastik düşünce zayıflamıştır. Barutun kullanımı ve ateşli silahların gelişimiyle Avrupa’da feodalite (derebeylik) rejimi yıkılırken merkezî krallıklar güç kazanmıştır. Haçlılar ve Müslümanlar birbirlerinin askerî teçhizat ve savaş stratejilerinden etkilenmiştir.
Konu Analizi
Haçlı Seferleri, Avrupa’nın siyasi, sosyal ve ekonomik yapısında hangi değişimlere sebep olmuştur? Yazınız.
- Cevap: Haçlı Seferleri, Avrupa’nın siyasi, sosyal ve ekonomik yapısında önemli değişimlere yol açmıştır. Siyasi açıdan, seferler, merkezi otoritenin güçlenmesine ve ulusal krallıkların oluşumuna katkıda bulunmuş, ayrıca Avrupa’nın dış dünyayla ilişkilerini ve uluslararası politikalarını şekillendirmiştir. Sosyal ve ekonomik açıdan, Haçlı Seferleri, ticaret yollarının açılmasını ve dolayısıyla ticaretin ve ekonomik ilişkilerin canlanmasını sağlamış, aynı zamanda Avrupa toplumlarının sosyal dinamiklerini ve kültürel perspektiflerini genişletmiştir. Seferlerin sonucunda, Orta Doğu ile ticaret ve kültürel değişim artmış, bu da Avrupa’nın ekonomik ve kültürel horizontlarını genişletmiştir.
Metin Analizi
Aşağıdaki metni okuyarak soruyu cevaplayınız.
Çocuk Haçlı Seferleri
Çocuk Haçlı Seferleri, IV. Haçlı Seferi’nden sonra Fransa ve Almanya’da Müslümanlara karşı kışkırtılan alt sınıfa mensup çocukların din adamlarını ve şövalyeleri taklit ederek Kudüs’ü geri almak için başlattıkları bir harekettir. Fransa’da Etienne Stephen of Cloyes (Ötyan Sitefan of Kıloy), Almanya’da Nikolaus von Köln (Nikolas fön Köln) adlı iki çocuk; kendilerine Hz. İsa tarafından görev verildiğini, Hz. Musa gibi denizi yarıp Kudüs’ü Müslümanlardan geri alacaklarını vaaz ederek etraflarında 12-16 yaşlarında birçok çocuk topladı. Bu iki çocuğun Kudüs’ü geri almak için kullanacakları yöntem farklıydı: Etienne, çocukların Kudüs’ü savaşarak kurtarabileceğini söylerken Nikolaus, Müslümanları konuşarak Hristiyanlaştıracağını anlatmaktaydı. Bu harekete halkın alt sınıfından çocuklar ebeveynlerinin izni ve desteğiyle, yurtlarından kaçarak gelen asil ailelerin çocukları da gönüllü olarak katılmıştı. İçlerinde çok genç yaşta papazlar, işsiz güçsüz takımından yaşlı erkekler, kızlar ve bunlara acıyan yaşlı hacılar da vardı.
Papazlar seferi takdis ettikten sonra çocuklar, Cenova ve Marsilya’ya doğru yola çıktı. Yaz aylarının kurak geçmesi, doğal unsurları aşmanın çocuklar için zorluğu, yeterli erzaklarının olmaması, devletlerin ve papalığın çocuklara gereken yardım ve rehberliği yapmaması bu Haçlı çocuklar için felaket oldu. Bazıları yoldan geri dönse de birçoğu açlık, susuzluk ve yolculuğun zorluklarından dolayı hayatını kaybetti.
Marsilya ve Cenova’ya ulaşabilen çocuklar burada oldukça sıcak karşılandı. Ertesi gün, denizin nasıl ikiye yarılacağım görmek üzere limana gittiler ama kendilerine vaat edilen mucizenin gerçekleşmediğini görünce büyük bir hayal kırıklığı yaşadılar. Bir kısmı kendilerini kandırdığı gerekçesiyle lider çocukları suçlayarak geri dönme kararı aldı. Ancak çoğunluk günlerce mucizenin gerçekleşmesini bekledi. Bir süre sonra iki Venedikli tacir, çocukları para almadan, sadece Tanrı’yı memnun etmek için gemilerle Filistin’e götürebileceklerini söyledi. Çocuklar bu teklifi kabul ederek gemilere bindi. Gemilerden ikisi batmış ve tüm yolcuları ölmüştü. Geri kalan gemilerdeki çocuklar ise bu tüccarlar tarafından Afrika’nın kuzeyindeki ülkelerde köle olarak satıldı. Mısır valisi tarafından satın alınan köleler Kahire’ye götürüldü ve Mısır valisinin hizmetine alınıp kâtip, Batı dilleri tercümanı, hatta eğitmen olarak prestijli işlerde kullanıldılar.
Orta Çağ Avrupası’nda çocukların dinî duygularının kullanılması nasıl bir sosyokültürel etkiye sebep olmuştur? Çıkarımlarda bulununuz.
- Cevap: Çocuk Haçlı Seferleri, Orta Çağ Avrupası’nda çocukların dinî duygularının istismar edilmesiyle gerçekleşen bir sosyokültürel olaydır. Bu harekette, alt sınıfa mensup çocuklar, dini liderlerin ve şövalyelerin etkisiyle Kudüs’ü geri almak amacıyla harekete geçirildi. Bu durum, çocukların saf inançlarının sömürülmesi ve onların zorlu koşullar altında hayatlarını kaybetmelerine neden oldu. Ayrıca, bu sefer sırasında çocukların köle olarak satılması, dinî duyguların ve umutların istismarının daha da derinleştiğini göstermektedir.
10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 35 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.