Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 163

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 163 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 163

Briand-Kellogg Paktı, iki savaş arasındaki dönemde bütün dünyaya getirdiği barış havası dolayısıyla önemli bir antlaşmaydı ancak uzun ömürlü olamadı. 1930’lardan sonra Almanya, İtalya ve Japonya’nın saldırgan politikaları paktı işlevsiz hâle getirdi.

4.3.2. 1929 Ekonomik Bunalımı (Kara Perşembe) ve 1929’da Amerika’da başlayıp kısa sürede Avrupa’ya ve dünyanın diğer bölgelerine yayılarak devam eden ekonomik çöküş, sanayileşmiş Batı dünyasının gördüğü en büyük ve en uzun bunalım oldu.

I. Dünya Savaşı yıllarında ABD’de sanayi hızla gelişti ve tarımsal üretimde büyük artışlar yaşandı. Savaş sonrası ABD, Avrupa ülkelerine borç veren ülke konumuna geldi ve dünyanın en alacaklı devleti oldu.

ABD’de dayanıklı tüketim mallarına yönelik üretim, hızlı bir ekonomik büyümeyi beraberinde getirdi. Bu dönemde gayrimenkule talepte önemli bir artış oldu. 1930’da her beş Amerikalıdan biri otomobil (Görsel 4.15) sahibi olurken ülkede 13 milyon radyo ve diğer ülkelerdekinden fazla telefon vardı. Fakat bu verilere rağmen ekonomide dengesizlikler ve zayıflıklar mevcuttu. Savaş nedeniyle ekonomik kayıplara uğrayan Avrupa pazarlarında daralma meydana geldi. Bu nedenle ABD, Avrupa’ya mal satmakta zorlandı. Ülkede savaş döneminde yüksek fiyatlandırmalarla bir hayli yatırım yapılmıştı ancak savaş sonrasında koşulların normalleşmesiyle fiyatlardaki düşüş birçok işletmeyi zor durumda bıraktı. Öte yandan ABD’nin ulaştığı refah seviyesi ülkedeki bütün kesimlere dengeli yansımamıştı.

ABD, 1920’li yıllarda reklam sektörüne yenilikler getirdi ve bu sektörde ilerleme kaydetti. Ancak üretimdeki artışla maaşlardaki artışın dengesizliği zamanla tüketimin düşmesine sebep oldu. Bazı büyük şirketlerin üretim ve satış faaliyetleri yavaşladı, işsizlik oranları yükselmeye başladı. 1929’da Amerikan ekonomisinin yüzde ellisi bu büyük şirketlerin kontrolündeydi. Bunlardan birinin yaşayabileceği iflasın ekonomi üzerindeki etkisi son derece olumsuz sonuçlar doğurabilirdi. Ayrıca bankacılık sistemi düzensiz yapılanmıştı, sermaye esasları ve kredi oranlarını belirleyen yasalar yoktu. Ekonomideki gidişatı tahmin edemeyen ABD Başkanı Hoover (Huvır), bu süreci doğru yönetemedi.

1920’li yıllarda büyük sermaye sahiplerinin ve bankadan kredi çeken halkın bir kısmının üretim sektöründen ziyade borsaya yönelmesi spekülatif bir hareketlenme doğurdu (Görsel 4.16). Kredilerin ödenmesinde yaşanan aksaklıklar, yüksek enflasyona yol açtı. Bu durum inşaatların azalmasına, çelik ve otomobil üretiminin düşmesine neden oldu. Borsadaki hisse fiyatları dört kat yükselirken üretim iki katına bile çıkamadı, millî gelir ise sadece üçte bir oranında artti.

1929’un yaz aylarında banka kredilerinin kısıtlanması kararı verildi. Bu karar çöküşe zemin hazırladı. New York (Niv York) Menkul Kıymetler Borsasında [Wall Street (Vol Sitrit)] fiyatların düşmeye başladığı 24 Ekim Perşembe günü büyük bir panik yaşandı ve ekonomik çöküş başladı. Panik havası ABD’deki borsa ve emlak fiyatlarını düşürürken üretim, sanayi gibi alanlarda fiyatların aşırı yükselmesine neden oldu. Bankacılar ve Başkan Hoo- ver’ın “Kara Perşembe” adıyla anılan o gün ortaya çıkan

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 163 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!