12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 125
“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 125 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 125
3.5.3. Takvim, Saat ve Ölçülerde Değişiklik
Takvim, saat, rakam ve tatil uygulamaları gerek yurt içinde gerekse uluslararası ilişkilerde çeşitli güçlükler çıkarıyordu. Aksaklıkları gidermek ve dünyayla bütünleşmek için 26 Aralık 1925’te hicri ve Rumi takvim yerine miladi takvim ile uluslararası saat sistemi, 20 Mayıs 1928’de ise uluslararası rakamlar kabul edildi. 1931’de ağırlık ve uzunluk ölçülerine yönelik bir düzenleme yapıldı; arşın, endaze, okka, dirhem, çeki, kile gibi eski ağırlık ve uzunluk ölçü birimleri kaldırılarak yerine metre, kilogram gibi uluslararası ölçü ve tartı birimleri getirildi. Türkiye Cumhuriyeti 1934’te Batı ile yürüttüğü iktisadi ve ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla pazar gününü resmî tatil ilan etti. Böylece hem iç hem de dış ticarette karşılaşılan aksaklıklar giderildi.
Takvim, saat ve ölçülerde yapılan değişiklikler çağdaşlaşma ve laikleşmeyi sağlarken uluslararası fikrî, siyasi ve iktisadi temasları kolaylaştırdı; inkılapçılık ilkesinin toplumsal alandaki önemli bir yansıması oldu.
KANIT SORGULAMA 5
Kanıt’tan yararlanarak soruyu cevaplayınız.
Maarif Vekili Necati Bey:
Zaten mekteplerde okuyan evlatlarımız, bu esaslar etrafında biraz mesafe almışlardır. Nitekim cebir işlemlerinde biz beynelmilel rakamları kullanmaktayız ve ticaret konularında kolaylık olsun diye bunları öğretmekteyiz. Onun için evlatlarımız bu rakamları öğrenmişlerdir. Zaten coğrafi ve iktisadi mevki itibariyle bütün dünya ile alakadar olan ve her türlü iktisadi münasebetlerde özel bir mevkiye sahip olan milletimiz; bu rakamları kullanmakla ticaret sahasında da iktisat sahasında da beynelmilel âleme iştirak etmiş olacaktır.
SORU
Toplumsal alandaki inkılaplarla hedeflenen nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Toplumsal alandaki inkılaplar, hedeflenen ulusal kalkınma, çağdaşlaşma ve uluslararası alanda rekabet gücünün artırılmasıdır. Bu inkılaplar, Türkiye’nin ekonomik, kültürel ve siyasi alanlarda daha modern ve ilerlemiş bir toplum haline gelmesini amaçlar.
12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 125 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.