Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 19

“10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 19 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 19

Peygamberimizin Edep ve Hayâsı

Ahlakın en güzel yansımalarından olan edepli ve terbiyeli davranış, kişiyi toplum nazarında değerli kılan önemli bir haslettir. “Beni Rabb’im terbiye etti.

Edebimi, terbiyemi güzel eyledi.”16 diyerek bu hususun önemine dikkat çeken Allah Resulü(sav), hayatı boyunca örnek tavırlar sergilemiştir. Günlük hayata dair ne varsa her birinin nezaketle nasıl yapılacağını bizzat yaşayarak göstermiştir. Allah’ın Elçisi(sav), yemek yemenin ve su içmenin bile adabı olduğunu, insanı değerli kılan hususların bu küçük detaylarda saklı olduğunu hem sözleri hem de fiilleri ile sürekli anlatmıştır. Sahabe; Hz. Peygamber’in şaka yaparken bile yalandan uzak durmasına, selamı daha güzeliyle almasına, ayıpları örtmesine, küçüklere merhamet edip büyüklere hürmet göstermesine, giyim kuşamındaki temizlik ve titizliğine hayran kalmış; onun izinden gitmenin gayreti içinde olmuştur.

Edebe riayet etmenin önemini her fırsatta dile getiren Allah Resulü(sav), edebin ayrılmaz bir parçası olan hayâ için “İman yetmiş küsur parçadır. Haya da imandan bir parçadır.”17 buyurarak hayâ ile iman arasındaki sıkı ilişkiye vurgu yapmıştır. Hz. Peygamber’in yüzüne yansıyan edep ve hayâsının en yakın tanıkları olan ashab, onun bir şeyden hoşlanıp hoşlanmadığını yüzüne bakarak anlayabiliyordu.18

Allah Resulü(sav), her dinin kendine özgü bir ahlakı olduğunu, İslam ahlakının özünün de hayâ olduğunu belirtmiş19 ve bu duygunun iyi muhafaza edilmesini tembihlemiştir. Bu sebepledir ki Hz. Peygamber “İnsanlık ilk günden beri bütün ? peygamberlerin üzerinde ittifak ettikleri bir söz bilir: Şayet utanmıyorsan dilediğini yap!”20 hadisi ile hayâlı olmanın değerini veciz bir şekilde ifade etmiştir. Kişi için utanç sebebi olmayacak davranışın yapılmasında bir engel olmadığını dile getiren bu hadis aynı zamanda hayâ duygusunun bir ölçüt olmaktan çıktığında kişinin nerelere savrulabileceğine dair ciddi bir uyarı niteliğindedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 19 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!