5. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 109
“5. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Sayfa 109 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
5. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 109
Öğretmenimiz ile sınıfta ön hazırlık yaptıktan sonra aşağıdaki ilkeler ve yöntemler doğrultusunda Kur’an’dan istediğimiz sure veya bölümleri ezberleyebiliriz:
Ezbere başlamadan önce yapılması ve tamamlanması gereken işler varsa bir an önce tamamlanır. Zihni meşgul edecek şeylere fırsat verilmez.
Ezber çalışılan mekânın sade ve sessiz olmasına dikkat edilir. Sade bir mekânda gözleri ve zihni meşgul edecek şeyler olmaz ve Kur’an ezberlemeye yoğunlaşmak daha kolay olur. Mümkün oldukça ezber yapılan mekân değiştirilmez. Çünkü yeni şeyler görmek dikkatleri dağıtır, gözü ve gönlü meşgul eder.
Ezber yapmak için zihnin saf ve duru olduğu, karmaşık düşüncelerden arındığı, günün yoğunluğu ve yorgunluğunun olmadığı anlar tercih edilir. Bunun için de genellikle sabah saatleri uygundur. Eğer ezberlenecek bölümler bir gün öncesinden akşamleyin en az on defa okunur veya üzerinde biraz çalışılırsa daha iyi olur.
Ezberleyecek bölümün meali dikkatlice okunur. Biraz Arapça bilenler, meal yardımıyla da olsa tercümesi üzerinde çalışırlarsa çok güzel olur. Ezberlenen bölümlerin mealini bilmek, duygu ve zihin boyutunu canlı tutuğu gibi Kur’an’ın anlaşılmasına da ışık tutar. Bu şekilde çalışmak, ezberlenen bölümlerin kolay hatırlanmasında da katkı sağlayacaktır.
Harflerin mahreç ve telaffuzlarının doğru ve düzgün olmasına, tecvid kurallarına dikkat edilir. Yanlış ezberlendiğinde veya tecvid kurallarına uyulmadan ezberlendiğinde sonradan düzeltmek çok zor olmaktadır. Bu hususta dijital ve sesli materyallerden yardım alınabilir.
Devamlı olarak aynı hatla yazılmış Mushaf-ı Şerif’ten ve aynı hatla yazılmış yerlerden ezberlenilir. Çünkü gözler, ezberlenen bölümlerin fotoğrafını çeker ve hafızaya kaydedilmesine yardımcı olur. Aynı hatla ve sayfa düzeni ile kaydedildiği için de ezberlemek ve hatırlamak da çok kolay olur.
Ezber yaparken hafif sesli okumaya özen gösterilir. Sesli çalışıldığında kulaklardan da yardım alınmış olur. Böylece ezberleme sürecine daha çok duyu organlarının desteği sağlanmış olacaktır. Görerek, okuyarak ve duyarak ezberlemek, süreci hızlandırdığı gibi hafızaya kaydı da sağlamlaştırır.
Ezberlerken ayetler teganni ile yani hafif olarak makamlı bir şekilde okunmaya çalışılır. Burada aşır okuyuşu değil normal hızda okumak tercih edilir. Devamlı aşır okuyuşuyla ezber yapmak zor olduğu gibi zamanı kullanmak açısından da iyi olmaz.
Bir sayfa veya sure ezberlenmeye başlamadan önce mahreç, telaffuz ve tecvidine dikkat edilerek en az on defa yüzünden okunur. Dinleme imkânı varsa üç dört defa dinlenir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
5. Sınıf Meb Yayınları Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 109 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.