12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 85
“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 85 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 85
Başlarken
Su molekülleri, yapısı gereği açısal geometriye sahiptir. Bu durum, su molekülleri arasındaki çekim kuvvetinin artmasını ve oda sıcaklığında suyun sıvı hâlde olmasını sağlar. Yaşamın kaynağı olan su, doğrusal geometriye sahip olsaydı oda sıcaklığında sıvı hâlde değil gaz hâlinde bulunurdu ve bu koşullar altında yaşam var olamazdı.
Bir atomun yapacağı kovalent bağ sayısı yarı dolu orbital sayısına eşit olmalıdır. Tablo 2.3 incelendiğinde Be ve B gibi atomların temel hâldeki yarı dolu orbital sayısının, yapabileceği kovalent bağ sayısına eşitlenmesi gerekir. Ayrıca N ve O gibi atomların temel hâldeki yarı dolu orbital sayısı yapabileceği kovalent bağ sayısına eşit olsa bile deneysel yoldan ölçülen bağ açıları açıklanmalıdır. Bu amaçlar doğrultusunda hibritleşme kavramı geliştirilmiştir.
Farklı enerjili orbitallerin kaynaşarak aynı enerjili özdeş orbitaller oluşturmasına hibritleşme denir. Hibrit orbitallerin uzaydaki yönelimlerine göre oluşan moleküllerin geometrisi VSEPR (değerlik katmanı elektron çifti itmesi) kuramı ile açıklanır. VSEPR kuramına göre bir molekülde merkez atom etrafındaki ortaklanmış veya ortaklanmamış elektron çiftleri uzayda aralarındaki itme kuvveti en az, mesafe en fazla olacak şekilde konumlanır. Moleküllerin VSEPR gösteriminde kullanılan A, merkez atomu; X, merkez atoma bağlı diğer atomları; E, merkez atomdaki ortaklanmamış elektron çiftlerini sembolize eder. Molekül yapılı elementler ile bileşiklerin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin açıklanmasında da hibritleşme ve molekül
geometrisinden yararlanılır. Bir bileşiğin molekülleri, geometrisine göre polar ya da apolar olabilir. Molekül geometrisi molekül yapılı bir maddenin çözünürlüğü, erime ve kaynama sıcaklığı gibi birçok özelliğini belirler. İki atomlu moleküllerin geometrik şekli doğrusaldır. Bunlardan H2, F2, O2 gibi apolar kovalent bağ içeren moleküller apolar, HF gibi polar kovalent bağ içeren moleküller polar yapıdadır. İki atomlu moleküllerde merkez atom, hibritleşme, bağ açısı ve VSEPR gösterimi söz konusu değildir.
Atom numarası 4 olan Be atomunun temel hâldeki elektron dizilimi ve orbital şeması şu şekildedir:
Be atomunun iki tane kovalent bağ yapabilmesi için iki tane yarı dolu orbitale sahip olması gerekir. Be ve H atomları bağ yapmak üzere birbirine yaklaştığında Be atomunun 2s orbitalindeki elektronlardan biri boş olan 2p orbitallerinden birine geçer (uyarılmış hâl). 2s orbitali ve elektronun geçtiği 2p orbitali kaynaşarak %50 s, %50 p karakteri taşıyan iki tane yarı dolu sp hibrit orbitali oluşturur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 85 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.