Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 116

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 116 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 116

Üzerinde birçok Türk boyunun yaşadığı Türkistan ve Maveraünnehir bölgesi İslam medeniyetinin önemli havzalarındandır. Türkistan “Türklerin yurdu, memleketi” anlamına gelir. Türklerin ana yurdu olan Orta Asya’nın bir kısmını da içeren Türkistan bölgesi, şehirleri ve bu şehirlerde üretilmiş kültürel değerleriyle ünlüdür. Semerkant, Buhara,

Kaşgar, Merv ve Hive gibi şehirlerin yer aldığı bu bölge Maveraünnehir olarak da anılır. Sey- hun ve Ceyhun nehirleri arasında kalan bölge İslam medeniyetinin görkemli bazı örneklerine ev sahipliği yapar. Buhara’da yer alan Kalan Minaresi, Semerkant’ta Registan Meydanı, Hive’deki İçan Kale Orta Asya Türk-İslam sanatı ve mimarisi açısından çok önemlidir.
Bu bölge, kâğıt ve çini sanatının tarihteki en iyi örneklerinin görüldüğü gerçek bir hazinedir. Bölge aynı zamanda taç kapılarıyla öne çıkar.

8. yüzyılda İslam’la tanışan Maveraünnehir’de çok sayıda âlim yetişmiştir. Tasavvuf ekolleri açısından da zengin bir birikime sahip olan bölge, başta Türkler arasında olmak üzere İslam’ın yayılmasında öncü role sahiptir. İmam Buhari, İmam Tirmizi, İmam Maturidi, Farabi, İbn Sina, Zemahşeri ve Ali Kuşçu gibi isimler buradan çıkmış ve onların ürettikleri eserler dünya literatürüne büyük katkılar sunmuştur.

Türkistan bölgesi astronomi alanındaki çalışmalarla da ünlüdür. Sultanların destekleriyle önemli gözlemevlerinden bazıları burada kurulmuştur. Satuk Buğra Han ve Timur gibi komutanlar ilmi ve kültürel çalışmalara büyük destekte bulunmuş, böylece bölgedeki şehirler dünyanın cazibe merkezlerine dönüşmüştür.

Türkistan’ın bir başka önemi Ahmet Yesevi’dir. Pir-i Türkistan olarak anılan Ahmet Yesevi’nin yetiştirip Anadolu’ya gönderdiği derviş ve alperenler Anadolu ve Balkanların İslamlaşmasını sağlamışlardır.

Herat Ekolü:

Timur zamanında Herat şehrinde ortaya çıkmış, müzik başta olmak üzere hat, tezhip,
I minyatür gibi alanlarda önemli sanatkârlar yetiştirmiş bir sanat ekolüdür.Saray bünyesinde bir okulla desteklenen bu ekolün yetiştirdiği sanatçılar ortaya koydukları eser-
İlerle İslam dünyasının geri kalanını etkilemişlerdir.

Hint Alt Kıtası

Hindistan ve Pakistan’ı kapsayan bölgenin İslam’la tanışması 7. yüzyıla kadar gider. Hint Alt Kıtasının İslam’la tanışması Müslüman tüccarlar yoluyla olmuştur. Müslüman tüccarların çalışmaları meyvelerini vermiş ve İslam burada filizlenmeye başlamıştır. Abbasiler Dönemi’nde yapılan ilk fetih hareket-

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 116 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!