9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 86
“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 86 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 86
Değerlerin Oluşumunda Dinin Etkisi
Toplumun değerler sisteminin oluşmasında o topluma hâkim olan dinin etkisi büyüktür. Din; hayat tarzı, hayatın nasıl yönlendirilmesi gerektiği konusunda benimsenen düşünce, inanç, ilke ve değerler bütünüdür.1 Din, koyduğu kurallar ve insana uygun gördüğü yaşam tarzıyla bireyin ve toplumun değer yargılarının oluşumunu destekler.
İslam; insanın yaratıcısı, kendisi, diğer insanlar, evren ve canlılarla etkileşimde uyması gereken bazı kurallar sunar. Yaratıcının insanlara yol göstermesi demek olan bu kurallar ilişkilerin en güzel şekilde kurulmasını sağlar. İyiyi, doğruyu, güzeli, olması gerekeni gösteren Yüce Allah, insanlara değer vermiş ve insanlardan da belli değerlere uygun yaşamalarını istemiştir. İnsanlar için Allah’ın (c.c.) koyduğu bu ilkeler ve değerler hayatın önemli yol işaretleridir.
İslam’ın insan canını mukaddes görmesi öncelikle insana bakışta bazı değer yargıları oluşturur. İnsan canına kıymamak, hiçbir canlıya zulmetmemek, Müslümanların dinlerinden aldıkları en güzel değerlerden biridir. Yüce Allah hak yememeyi, adaleti, dürüstlüğü, komşuya ve akrabaya ikramda bulunmayı, anne babaya hürmeti, merhameti, sevgiyi, iyiliği emretmiştir. Bunun gibi daha pek çok değer ayetlerle insanlara bildirilmiş, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) örnekliğiyle hayat bulmuştur. Allah’a (c.c.) ve peygamberine inanan kişi bu değerleri önemser ve uygulamaya çalışır. Böylece din, kişinin düşünce dünyasına ve pratik hayatına anlam katar. Kişinin ahlakının güzelleşmesinde ve değer yargılarının oluşmasında inandığı dinin etkisinin büyük olduğu görülür.
Dinî değerler toplumun değerlerinin oluşumunda da etkilidir. Toplumsal dayanışma ve birliktelik İslam’ın önemli gördüğü ilkelerdendir. İnfak, sadaka ve zekât gibi ibadetler sayesinde diğerkâmlık, dayanışma gibi değerler kişiye ve topluma kazandırılır. Birlikte ibadet etme, iş yapma, diğer insanları düşünme, yardımlaşma gibi uygulamalarla toplumsal değerlerin oluşumu desteklenir. Misafire ikramda bulunma, hasta ve taziye ziyaretleri, zor zamanlarda insana destek olma İslam’ın teşvik ettiği güzel amellerdir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 86 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.