Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 218

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 218 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 218

AV-AVCI İLİŞKİSİ

Komünitelerde canlılar arası av-avcı ilişkileri, en çok dikkat çeken etkileşimlerdendir. Bir canlı, başka canlıları besin olarak tüketmek için saldırıp yaralıyor ya da öldürüyorsa avcı; yaralanan ya da ölen, av adını alır. Av-avcı arasında “- / +” ilişki tipi vardır. Avcı yarar görürken av zarar görür. Komünitede genel olarak av sayısı avcı sayısından fazladır. Av-avcı ilişkisinin dengede kalabilmesi için bu unsur önemlidir. Komünitedeki av sayısı yani toplam av biyokütlesi ne kadar çok ise avcı için besin kaynağı o kadar fazladır. Avın çok olması avcı sayısını artırır ve buna bağlı olarak av sayısında azalma meydana gelir. Av sayısı azaldığında avcı için yeterli av olmaz ve avcıların bir kısmı komüniteden ya göç eder ya da yok olur. Böylece av-avcı arasında birbirini izleyen artış ve azalışlar meydana gelir. Bu grafiksel olarak gösterilmek istendiğinde sürekli iniş ve çıkışları olan bir grafik ortaya çıkar (Grafik 2.3).

Avcıların uyum yeteneği; avı tükettiklerinde elde edecekleri enerji miktarı ile o avı takip etme, yakalama ve etkisiz hâle getirmeleri için harcayacakları enerji miktarı arasındaki dengeye bağlıdır. Besinin minimum boyutunu ya da toplam biyokütlesini bu denge belirler. Bir kartal daha büyük avlar dururken çekirge avlamaya çalışmaz. Çünkü çekirgeyi avlamak için kaybedeceği enerjiyi çekirge karşılamaz. Ama bir kerkenez için çekirge avlamak bu açıdan kârlı olabilir (Görsel 2.9). Gelincikler fareleri avlayarak karınlarını doyurabilir. Kurtlar ise fareleri avlayarak karınlarını doyuramaz. Eğer fare ortamda çok bol bulunursa fare avlamak kurt için de kârlı olabilir. Bu kural, daha çok karnivorlar için geçerlidir.

Çoğu avcı, avlarından daha büyük bir yapıya sahiptir. Avlarını yakalamak için güçlü ve daha çevik olma yeteneklerini kullanırlar. Bu her avcı için geçerlidir. Antilop kovalayan aslandan küçük böcekleri kovalayan peygamber devesi böceğine kadar hepsi avından hızlı, güçlü ve daha gelişmiş bir çene yapısına sahiptir. Avcılarda meydana gelen avlanma adaptasyonları sadece güç ve çeviklik değildir. Avcıların çoğu; avlarını tanımak ve bulmak için keskin duyulara, kamuflaj yeteneğine, pençelere, dişlere, iğneye ya da zehre sahip olabilirler. Örneğin çıngıraklı yılanlar gözleri ile burun delikleri arasında bulunan sıcaklığa duyarlı organları ile avlarının yerini tespit eder, akrepler zehirli iğneleri ile avlarını etkisiz hâle getirir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 218 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!