Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 173

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 173 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 173

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU

İdrar yolu enfeksiyonları çeşitli bakterilerin enfeksiyonu sonucu oluşan iltihaplanmalardır. İki ayrı yerde ortaya çıkar. Bunlardan idrar kesesinin iltihaplanmasına sistit, üretranın iltihaplanmasına üretrit adı verilir. Sistitte sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, idrarda kan görülmesi, idrar kokusunun kötü olması, karın alt bölgesinde ağrı gibi belirtiler ortaya çıkar. Üretra iltihaplanması da sistit benzeri belirtiler gösterdiğinden iki hastalığı birbirinden ayırmak zordur. Yapılan idrar tahlilinde bakteri sayısının az çıkması ile sistitten ayrılır. Üretrit tedavi edilmezse üreme organları rahatsızlıkları ile bel soğukluğu, artrit, menenjit, kısırlık gibi rahatsızlıklara dönüşebilir. Sistit tedavisinin ertelenmesi durumunda enfeksiyon etkeni bakterilerin böbreklere kadar ulaşması, zamanla kronik böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

BÖBREK YETMEZLİĞİ

Böbrek yetmezliği akut ve kronik böbrek yetmezliği olarak iki şekilde ele alınır. Akut böbrek yetmezliği böbrek fonksiyonlarının neredeyse tamamının durmasıdır. Böbrek yetmezliğinin en önemli göstergesi idrarın çok az oluşması ya da hiç oluşmamasıdır. İdrarın oluşmaması durumunda atılacak olan maddeler vücuttan uzaklaştırılamaz. Akut böbrek yetmezliğine böbreğe yeterince kanın gelmemesi, böbrek taşları, arterioskleroz, yanlış kan nakli, yaralanma ve kalp krizinin yanı sıra civa, arsenik gibi toksik maddeler de neden olabilir. Akut böbrek yetmezliği genellikle 10 gün içerisinde tedavi edilebilir.

Kronik böbrek yetmezliği, tedavi edilmeyen ya da edilemeyen akut böbrek yetmezliği sonucu ortaya çıkar. Kronik böbrek yetmezliğinde nefron kaybı %70’in üzerine çıktığında sorun başlar. Kronik böbrek yetmezliği yıllara bağlı olarak yavaş yavaş gelişir. Böbreklerde bakteriyel enfeksiyonlar, diyabet, yüksek kan basıncı ve akut böbrek yetmezliğine neden olan unsurlar kronik böbrek yetmezliğine neden olan unsurlar olarak sayılabilir. Ayak ve bacaklarda şişlik, sinirlilik, yüksek tansiyon, iştahsızlık, solunum sıkıntıları ve hâlsizlik böbrek yetmezliği belirtileri olarak değerlendirilebilir.

KENDİNİ GELİŞTİR

Öğretmen sınıfındaki öğrencisinin çok fazla su tüketip sık sık tuvalete gittiğini gözlemler. Öğrencisine okulda çok su tükettiğini söylediğinde ise öğrencisi okulda içtiği kadar evde de su tükettiğini, günlük tüketiminin yaklaşık 8-10 litreyi bulduğunu ve sürekli su içme isteği duyduğunu söyler. Öğretmen bunun bir insanın normal su tüketiminden çok fazla olduğunu belirterek öğrencisine doktora gitmesini tavsiye eder. Yapılan tıbbi değerlendirme sonucunda doktor, öğrenciye diabetes insipidus (yalancı diyabet, şekersiz şeker hastalığı) teşhisi koyar.

1. Öğrencinin sık idrara çıkma ve bunun arkasından bol su içme isteğinin ADH salgılanması ile ilişkisini açıklayınız.

  • Cevap: Öğrencinin sık idrara çıkma ve aşırı su içme isteği, ADH eksikliği nedeniyle böbreklerin suyun geri emilimini sağlayamamasından kaynaklanır.

2. Fazla su kaybetmenin yanında mineral eksikliğinin homeostasiye etkisini açıklayınız.

  • Cevap: Fazla su kaybı mineral eksikliklerine yol açabilir ve vücuttaki elektrolit dengesizliklerini bozabilir.

3. Diabetes insipidus hastalığını araştırarak hastalığa sahip bireylerin karşılaştıkları güçlükler hakkında bir infografik hazırlayınız. Hazırladığınız infografiği arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Infografik hazırlayamam ancak DI hastalığı hakkında bilgiler içeren bir özet sunabilirim.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 173 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!