Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 172

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 172 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 172

ASİT-BAZ DENGESİ

Vücutta birçok asidik ve bazik reaksiyon gerçekleşir. Asidik ve bazik özelliğe sahip moleküllerin miktarlarındaki değişiklik vücut sıvılarının pH dengesini etkiler. Vücut sıvılarının pH düzeyi dar sınırlar içerisinde tutulur. Örneğin kanın pH’sı çeşitli mekanizmalarla 7,35-7,45 arasında dengede tutulur. Bu dengenin bozulması sorunlara neden olur. Kan pH’sının 7,35’in altında olmasına asidoz, 7,45’in üstünde olmasına ise alkaloz denir. Alkaloz ve asidoz durumlarında H+ iyonlarının konsantrasyonunu düzenlemek için asit-baz tampon sistemleri devreye girer. Dokularda solunum sonucu oluşan CO2, H2O ile birleşerek H+ ve bikarbonat iyonlarına dönüşür. Bu olay tersinirdir. Ortamda CO2 miktarı arttıkça H+ iyonları artar ve pH düşer. Böbrekler tampon görevi görerek H+ iyonlarını uzaklaştırır ve HCO3- iyonlarının geri emilimini sağlar. Böylece pH’nın tekrar artarak dengelenmesini sağlar.

► 6.3. ÜRİNER SİSTEM RAHATSIZLIKLARI

Üriner sistemin yapı ve işleyişinin bozulması böbrek fonksiyon bozukluğu, böbrek taşı, akut böbrek yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği, sistit, üretrit gibi hastalıklara neden olur. Hastalıklar tedavi edilmezse homeostasi bozulur ve hayati tehlike ortaya çıkabilir. Üriner sistem hastalıkları ayrıca başka doku ve organları olumsuz etkileyebileceğinden kişinin yaşam kalitesini düşürür.

BÖBREK TAŞLARI

Böbrek taşlarının büyük bir çoğunluğu kalsiyum okzalat ve kalsiyum fosfattan meydana gelir. Böbrek taşının oluşumu böbrekte süzülen kanın yapısında bulunan kalsiyum ve fosfat minerallerinin fazlalığına dayanır. Böbreğin havuzcuk bölgesinde fazla kalsiyum, okzalat kristalleri ile birleşerek kalsiyum okzalat kristallerini oluşturur. Bu kristaller zamanla çökelti hâline gelerek birikir. Böbrekten atılamayacak boyutlara ulaştığında böbrek taşı (kalkül) adını alır. Taş idrar yolunda aşağıya doğru ilerledikçe çok şiddetli ağrı meydana getirir. Taşın hareketinden kaynaklı oluşan böbrek tahribatı ve tıkanıklığı idrarda kan görülmesine sebep olabilir. Böbrek taşlarının nasıl oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Buna karşın asidoz, yüksek ürik asit miktarı, aşırı D vitamini ve kalsiyum alımı, okza- latça zengin besin tüketimi, idrar yolları tıkanıklığı, hiperparatiroidizm ve kalıtsal yatkınlığın böbrek taşına neden olduğu düşünülmektedir. Böbrek taşı rahatsızlığının tedavisinde bol su içilmesi önerilmektedir. Geçmişte önemli durumlarda böbrek taşlarına cerrahi müdahale yapılırken günümüzde şok dalgaları ile parçalanarak doğal yollarla atılması sağlanmaktadır (Görsel 1.124).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 172 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!