Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 170

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 170 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 170

GERİ EMİLİM

Bowman kapsülünden çıkan götürücü atardamar, nefronun kanallarım saran bir ağ yapısı oluşturur. Böylece süzüntüden geri emilen maddelerin kana geçişi ve salgılanan maddelerin nefron kanalına aktarımı sağlanabilir. Nefron kanallarının kıvrımlı yapısı ve uzun oluşu yüzey alanını genişlettiği için geri emilimde etkilidir. Geri emilim pasif ve aktif taşıma ile gerçekleşir.

Proksimal tüp Bowman kapsülüne yakın olan kısımdır. Buradaki epitel hücreler mikrovillüslere sahiptir ve bu özellik geri emilimde önemlidir. Bowman kapsülünden proksimal tüpe gelen süzüntü içerisinden su, bikarbonat (HCO3-) iyonları, tuz, glikoz, amino asitler ve elektrolitler geri emilerek kana geçer.

Proksimal tüpten sonra gelen kısım Henle kulpudur. Henle kulpu inen ve çıkan kol olarak ikiye ayrılır. İnen kol ince ve dar bir yapıya sahiptir, bu kolda suyun geri emilimi gerçekleşir. Henle kulpunun çıkan kolunun alt kısmı ince iken üst kısmı kalın bir yapıdadır ve çıkan kol suya geçirgen değildir. Bu koldan sadece tuzlar geri emilir. Henle kulpunun çıkan kolundan sonra devam eden kısım distal tüptür.
Distal tüpte bikarbonat iyonlarının, suyun ve tuzun geri emilimi devam eder. Distal tüpün bağlandığı toplama kanalında ise su ve suda çözünen maddelerin geri emilimi gerçekleşir. Eşik değer, bir maddenin kanda bulunması gereken miktar olarak değerlendirilir. Emilimi gerçekleşecek maddeler kanda yeterli miktarda bulunuyorsa (madde miktarı eşik değerin üzerindeyse) geri emilim gerçekleşmez. Örneğin bazı amino asitlerin kandaki konsantrasyonu eşik değerin üzerinde ise geri emilim gerçekleşmez ve fazla amino asit idrarla dışarı atılır.

SALGILAMA

Salgılama, nefronu saran kılcal kan damarlarından nefron kanallarına madde geçişidir. Salgılanan maddeler amonyak, hidrojen iyonları, potasyum iyonları, ilaçlar, organik asit ve bazlar, boya ve diğer zehirli maddelerdir. Bu maddelerin nefron kanallarına geçişi aktif taşıma ile gerçekleşir. Nefron- da süzülme, geri emilim ve salgılama sonrasında oluşan idrarın bileşiminde bulunan maddelerin nefron kanallarından geçişleri Görsel 1.122’de gösterilmiştir.

Süzüntü, nefron kanallarından geçerek toplama kanallarına ulaşır. Nefron ve toplama kanalı epitel- leriyle işlenen süzüntü idrar adını alır ve böbrek havuzcuğuna iletilir. İdrarın yapısında su, üre, ürik asit, kreatinin, kalsiyum, potasyum, sodyum, klor, fosfat, amonyak gibi maddeler bulunur. İdrarın yapısı süzülen ve salgılanan maddelerin miktarlarından geri emilen maddelerin miktarlarının çıkarılmasıyla bulunur. Sağlıklı bir insanda süzülen kandaki glikoz ve potasyumun tamamı geri emilse de oluşan idrarda salgılama sonucu potasyum iyonuna rastlanılır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 170 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!