Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 169

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 169 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 169

İDRAR OLUŞUMU

Kalpten çıkan kanın yaklaşık %25’i böbreklere gelir. Böbreklerden yaklaşık 1.100 ml kan geçer. Vücutta homeostasinin korunabilmesi için gerekli olan suyun alım ve atım dengesi böbrekler tarafından sağlanır. Tablo 1.5’te günlük olarak alınan ve atılan su miktarı ortalama olarak gösterilmiştir.

Deri yolu ile gizli su kaybı terlemeden farklıdır. Ter bezleri alınmış insanlarda da su kaybı görülür. Akciğerlerden su buharı şeklinde kaybedilen su da gizli kayıp olarak değerlendirilir ve bu kayıp soğuk havalarda daha fazladır. Vücuttan en fazla dışarı atılan su idrarla olur. İdrar böbreklerde bulunan nefron- ların süzülme (filtrasyon), geri emilim ve salgılama işlemleri sonucunda oluşur (Görsel 1.121).

SÜZÜLME

Küçük yapılı maddeler yüksek kan basıncından dolayı pasif taşıma ile Bowman kapsülüne geçer. Bowman kapsülündeki bu sıvıya süzüntü adı verilir. Glomerulus kılcallarına gelen kanın içindeki kan proteinleri, kan hücreleri, yağ molekülleri gibi büyük yapılı maddeler kılcallardan dışarı çıkamaz. Süzüntü; su, glikoz, amino asitler, vitaminler, tuzlar, üre, kreatinin ve hemoglobinin yıkım ürünleri gibi küçük molekülleri içerir. Süzüntüdeki bu maddelerin konsantrasyonu ile kan plazmasındaki konsantrasyonları aynıdır. Süzüntüde bir miktar albümin de bulunabilir. Bir günde ortalama 180 litre sıvı böbreklerde süzülür. Böbreklerdeki süzülme hızı kan basıncı ile doğru orantılıdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 169 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!