12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 153
“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 153 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 153
• Geotropizma (Gravitropizma)
Bitkinin yer çekimi etkisine bağlı gösterdiği yönelim hareketine geotropizma denir. Bitki kökünde yer çekimi yönünde pozitif geotropizma, gövdede ise yer çekimine ters yönde negatif geotropizma görülür (Görsel 3.58).
SIRA SİZDE
Aşağıda açıklaması verilen deneye göre soruları cevaplayınız.
Işıklı ortamda büyüyen aynı tür iki bitkiyle yukarıdaki düzenekler hazırlanıyor. Birinci düzenekte bitki sabit tutulurken ikinci düzenekte bitki ok yönünde sürekli döndürülüyor.
1. Birinci düzenekteki bitkide kökün ve gövdenin yönelimi nasıl olur? Nedenini açıklayınız.
- Cevap: 1. düzenek sabit tutulduğu için kök aşağı doğru (+ geotropizma), gövde ise yukarı doğru (- geotropizma) yönelir. Gövdenin yukarı yönelmesinin nedeni yan yatırılan bitkide oksinin gövdenin alt tarafında birikmesi ve asimetrik büyüme gerçekleşmesi olduğu düşünülmektedir. Ancak kökte oksin hormonunun etkisi tam olarak açıklanamamıştır.
2. İkinci düzenekte bitkide kökün ve gövdenin yönelimi nasıl olur? Nedenini açıklayınız.
- Cevap: 2. düzenekte yer çekimi bitkiyi her yönden eşit olarak etkilediğinden kök ve gövde yer çekimine tepki göstermez. Oksin hormonunun dağılımı, merkez kaç kuvveti etkisiyle bitkinin kök ve gövdesindeki hücrelerde eşit olduğundan asimetrik bir büyüme ve yönelme olmaz.
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 153 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.