12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 111
“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 111 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 111
SIRA SİZDE
Aşağıdaki deney düzeneğinden yararlanarak soruları yanıtlayınız.
Şekildeki I. düzenekte saksı bitkisinin yapraklarını besin olarak tüketen bir böcek türü ve KOH içeren bir deney tüpü, II. düzenekte ise aynı büyüklükte, aynı sayıda ve özellikte böcek türü ile içinde maya süspansiyonu bulunan bir cam kavanoz bulunuyor. (KOH, CO2 i tutar.)
a) I. düzenekte böceklerin ölmesinin sebebi nedir?
- Cevap: Ortamda bulunan KOH, karbondioksitleri tutar. Bitki fotosentez yapamadığı için ortama oksijen üretemez. Bunun sonucunda böcek ölür.
b) II. düzenekte bitkinin gelişim hızı ile ilgili neler söylersiniz? Fikirlerinizi yazınız.
- Cevap: Böcek ve maya mantarlarının enerji üretim yollarında açığa çıkardıkları CO2i tutan KOH olmadığı için bitkiler fotosentez yapabilir ve açığa çıkan oksijen, canlılar tarafından kullanılır. Bu şekilde canlılar yaşamaya devam eder.
7. Etkinlik
Bu etkinlikte laboratuvar kurallarına uyunuz ve güvenlik önlemlerini alınız.
Etkinliğin Adı: Fotosentez Solunum İlişkisi
Etkinliğin Amacı: Fotosentez ve solunum olaylarının bir arada gözlemlenebileceği deney tasarlaya- bilme ve yapabilme.
Etkinliğin Süresi: Deneyin tasarlanması: 30 dakika, Deneyin hazırlanması: 20 dakika, Bekleme süresi: 1-2 gün
(Öğretmen tarafından altışar kişilik çalışma grupları oluşturulur. Öğretmen, grup üyeleri arasında görev paylaşımı yapar ve öğrencilerin yardımlaşarak çalışmalarını ister.)
• Oluşturulan grup arkadaşlarınızla fotosentez ve solunum olaylarını bir arada gözlemleyebileceğiniz bir deney tasarlayınız.
• Yandaki karekodu okutarak Deney Tasarlama Formu’nu doldurunuz ve deneyi yapınız.
1. Grup sözcüsü seçerek yaptığınız deneyi 5-10 dakikalık bir sunuyla diğer gruplara sununuz.
- Cevap: Grup olarak yaptığımız deneyde, bitkilerin fotosentez ve solunum olaylarını bir arada gözlemlemek için bitkileri farklı ışık koşullarına maruz bıraktık. Bu deneyi diğer gruplara sunarak bitkilerin ışık altında fotosentez yaparak oksijen ürettiklerini ve karanlıkta solunum yaparak karbondioksit ürettiklerini gösterdik.
2. Yaptığınız deney ve sonuçlarını diğer grupların tasarladığı deneylerle karşılaştırıp deneyler arasındaki benzerlik ve farklılıkları belirleyiniz.
- Cevap: Diğer grupların tasarladığı deneylerle karşılaştırdığımızda, benzer sonuçlara ulaştık. Hepimizin deneylerinde bitkilerin fotosentez ve solunum olaylarını bir arada gerçekleştirdiklerini gözlemledik. Ancak bazı gruplar farklı bitki türleri veya farklı ışık koşulları kullanarak benzer sonuçlara ulaştı.
3. Yandaki karekodu okutarak Öz Değerlendirme Formu’nu doldurunuz.
- Cevap: Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 111 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.