12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 25
“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 25 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 25
b) Taşıyıcı RNA (tRNA)
Taşıyıcı RNA, protein sentezi sırasında aktifleşmiş amino asitleri ribozomlara taşır. tRNA’lar hücredeki toplam RNA’nın %15’ini oluşturur. Canlı yapısında bulunan 20 çeşit amino asidin her birine özgü en az bir tRNA vardır. Bu nedenle protein sentezinde 20 çeşit amino asidi ribozomlara taşıyan en az 20 çeşit tRNA vardır. Aynı amino asidin taşınmasında birden fazla çeşit tRNA molekülü görev yapar. tRNA’lar protein sentezi sırasında tekrar tekrar kullanılabilir. Yapısı bozulan tRNA’lar parçalanır ve yeniden oluşur.
Tek zincir hâlinde sentezlenen birincil yapıdaki tRNA, kendine özgü katlanmalar yaparak çift zincirli yonca yaprağına benzeyen ikincil yapıyı oluşturur. İkincil yapının oluşmasında karşılıklı gelen nükleotitler arasındaki hidrojen bağları rol oynar. İkincil yapının tekrar kendine özgü katlanmasıyla üçüncül yapı meydana gelir. Üçüncül yapının oluşmasında yine hidrojen bağları görevlidir. Katlanmalarla L harfi görünümünde olan üçüncül yapının 3′ ucu amino asidin bağlanma yeriyken L’nin diğer ucundan uzanan bölge antikodonu içerir. tRNA’da mRNA’daki kodonlara karşılık gelen üçlü baz dizilerine antikodon denir (Görsel 1.19).
c) Ribozomal RNA (rRNA)
rRNA ribozomun yapısında yer alır. Her hücrede çok sayıda ribozom bulunduğu için rRNA, hücrede en çok bulunan RNA çeşididir. rRNA, hücredeki toplam RNA’ların %80’ini oluşturur. Ökaryot hücrelerde rRNA çekirdekçikteki DNA üzerinden sentezlenir. Sentezlenen rRNA’lar proteinlerle birleşerek ribozomun alt birimlerini oluşturur. Yapımı tamamlanan ribozom alt birimleri, çekirdek porlarından sitoplazmaya geçer. mRNA, alt birimlere bağlandığında işlevsel hâle gelir. rRNA enzim gibi davranarak amino asitler arasında peptit bağı kurulmasında görev alır ve polipeptit sentezinin gerçekleşmesini sağlar. Protein sentezinin fazla görüldüğü hücrelerde rRNA, ribozom ve çekirdekçik sayısı da fazladır.
ARAŞTIRINIZ
Nükleik asit çeşitleri ve nükleik asitlerin görevleri ile ilgili araştırma yaparak sunu hazırlayınız. Hazırladığınız sunuyu arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap:
Nükleik asitler, DNA (Deoksiribonükleik Asit) ve RNA (Ribonükleik Asit) olmak üzere iki ana çeşitte bulunur. DNA, genetik bilginin saklandığı ve aktarıldığı molekül olarak bilinir. RNA ise genetik bilgiyi proteine çeviren ve taşıyan bir molekül olarak görev yapar.
DNA’nın başlıca görevleri, organizmanın genetik kodunu taşımak, hücrelerin büyümesini, gelişmesini ve fonksiyonlarını düzenlemek, yeni hücrelerin oluşumunu sağlamak ve kalıtımın nesilden nesile geçmesini sağlamaktır.
RNA’nın görevleri arasında ise DNA’nın bilgisini protein sentezi sürecinde kullanmak, proteinlerin amino asit dizilimini belirlemek ve genetik bilginin aktarılmasına yardımcı olmak bulunur.
Her iki nükleik asidin de organizmanın yaşam döngüsünde kritik rolleri vardır ve genetik bilginin korunması, çoğaltılması ve aktarılmasında önemli katkılarda bulunurlar.
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 25 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.