Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Pasifik Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 28

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 28 Pasifik Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 28

1.1.3. Eşeysiz Üreme

Yanda verilen Görsel 1.2’de omurgasız bir hayvan olan denizyıldızını görüyorsunuz. Midye avcıları, midye ile beslenen denizyıldı- zını düşman bilir. Eskiden balıkçılar yakaladıkları denizyıldızını ikiye bölüp suya fırlatırlardı. Ancak zamanla bu hareketin çok hatalı bir yol olduğu anlaşıldı. Midye avcıları bu hareketleriyle denizyıldızlarını azaltmıyor, aksine bu hayvanların çoğalmalarına yardımcı oluyorlardı. Denizyıldızlarının yenilenme yeteneği o kadar yüksektir ki belirli bir büyüklükteki bir tek kol bile kendisini yeni bir denizyıldızı hâline gelecek şekilde tamamlayabilir.

Canlılarda, yukarıdaki örnekte olduğu gibi farklı üreme şekilleri görülebilir. Fakat esasında bütün üreme olayları hücre bölünmesi temeline dayanır. Bildiğiniz gibi bir hücreli canlılar iki yavru hücre oluşturmak üzere bölünür. Bu hücre bölünmesi ile organizma sayısı artmış olur. Bazı çok hücreli organizmalar da mitoz bölünme ile üreyebilir. Örneğin çilek bitkisi, toprak üzerinde uzanan kısımları ile yeni bitkiler oluşturur. Bu üreme şekillerinde döllenme gözlenmez. Döllenme olmaksızın eşeysiz üreyen canlılar kendisiyle aynı genetik bilgiye sahip yavrular meydana getirir. Sadece bir ata canlının bulunması eşeysiz üreme için yeterlidir.

A. Eşeysiz Üreme Çeşitleri

Genel olarak eşeysiz üreme; bir hücreli organizmalarda, mantarlarda, çiçeksiz bitkilerde ve sünger, sölenter gibi omurgasız hayvanlarda görülür. Şimdi canlılarda görülen eşeysiz üreme çeşitlerini sırasıyla inceleyelim.

Bölünerek Üreme

Bir hücreli organizmalarda görülen bölünerek üreme en basit ve hızlı üreme şeklidir. Prokaryot hücreler olan bakteriler ile ökaryot hücre yapısına sahip bazı maya türleri, amip, öglena ve paramesyum gibi protistler ikiye bölünerek çoğalır. Prokaryot hücre yapısına sahip bakterilerde DNA’nın eşlenerek hücrenin zıt kutuplarına gider ve sitoplazmanın bölünür. Şekil 1.13’te verilen örneği inceleyelim.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Pasifik Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 28 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!