Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Ata Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 205

“8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 205 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 205

3. Karbon Döngüsü

Karbon canlıların yapısına katılan bir maddedir. Karbonun temel kaynağı atmosferdeki karbondioksit gazıdır. Bitkiler fotosentez için atmosferdeki karbondioksidi kullanır ve karbondioksit gazındaki karbon, üretilen besinin (glikozun) yapısına katılır. Üretilen besinlerin yapısındaki karbon, besin zinciri yoluyla diğer tüketicilere aktarılır. Ölmüş bitki ve hayvanların uzun süre toprak altında kalan kalıntılarından, kömür ve petrol gibi fosil yakıtlar meydana gelir.

Solunum ve yanma olayları sonucu atmosfere karbondioksit gazı verilir. Organizmalar öldüğünde ayrıştırıcılar tarafından parçalanır ve organizmaların yapısındaki karbon, karbondioksit gazı olarak atmosfere verilir. Karbonun doğadaki bu döngüsüne karbon döngüsü (Görsel 6.18) denir.

4. Oksijen Döngüsü

Doğadaki oksijen kaynağı fotosentezdir.
Bitkiler havadaki karbondioksidi kullanarak fotosentez yaparlar ve fotosentez sonucunda açığa çıkan oksijen atmosfere verilir. Oksijenli solunum yapan canlılar solunum yoluyla oksijeni bünyelerine alırlar ve besinleri, oksijenle parçalayarak enerji elde ederler. Bu olay sonucunda oluşan karbondioksit, tekrar atmosfere verilir. Oksijenin doğadaki bu döngüsü oksijen döngüsü (Görsel 6.19) olarak adlandırılır.

Madde döngüleri sayesinde canlılar doğadan ihtiyaçları olan maddeleri alırlar ve yaşamlarını devam ettirirler. Döngülerde herhangi bir canlı görevini yerine getirmezse döngüde aksamalar ve beraberinde bazı çevre sorunları görülür. Örneğin, azot ve karbon döngüsünde ayrıştırıcılar yer almazsa ölü organizmalar parçalanamaz. Bu durumda başta toprak kirliliği olmak üzere birçok çevre sorunu görülür. Su döngüsünde atmosferde yoğuşmanın gerçekleşmemesi, yağışın olmamasına dolayısıyla kuraklığın meydana gelmesine neden olur.

Beyin Fırtınası

Fotosentez yapan canlıların sayısı azalırsa hangi durumlar gerçekleşir? Bu konu hakkında arkadaşlarımızla tartışalım.

  • Cevap: Fotosentez yapan canlıların sayısı azalırsa atmosferdeki karbon dioksit seviyeleri artabilir ve oksijen üretimi azalabilir, bu da hem çevresel dengesizliklere hem de diğer canlıların besin kaynaklarına etki edebilir. Ayrıca, gıda zincirlerinde fotosentez yapan organizmaların azalması, tüketici popülasyonlarını da etkileyebilir ve ekosistemlerde değişikliklere neden olabilir.

8. Sınıf Ata Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 205 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!