Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Tarih Ata Yayıncılık

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 166

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 166 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 166

4.3.6. Osmanlı Devleti’nde Dağılmayı Önlemeye Yönelik Fikir Akımları

XIX. yüzyılda Fransız ihtilali ile başlayan, 1830 ve 1848 İhtilalleri ile devam eden süreçte, Avrupa’da ulus devlet, millî kültür ve halk egemenliğine dayalı yönetim anlayışı giderek yaygınlaştı. İlk olarak Fransızlar birçok etnik grubu dil ve ülkü birliği doğrultusunda bir millet hâline getirmeyi başardı. Bu durum zamanla diğer Avrupa devletleri arasında yayılmaya başladı.
Avrupa’da yaşanan bu gelişmeler zamanla Osmanlı Devleti’nde de etkili olmaya başladı. Diğer yarıdan art arda kaybedilen topraklar ve Avrupalı devletlerin Osmanlı Devleti üzerindeki emelleri, birçok devlet adamı ve aydın arasında tepkilere neden oldu. Bu kesim, devletin kötü gidişatını önlemek ve devleti dağılmaktan kurtarmak amacıyla çeşitli fikirler ortaya attı. Ortaya çıkan bu fikirleri ele alan Yusuf Akçura, “Üç Tarz-ı Siyaset” makalesi ile Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu çıkmazda izlenmesi gereken siyasi yöntemleri sorgulamıştı. Yusuf Akçura’nın üzerinde durduğu üç farklı siyaset tarzı vardır. Bunlar Osmanlıcılık, İslamcılık ve Türkçülüktür.

• Osmanlıcılık: Osmanlı Devleti sınırları içinde yaşayanları dil, ırk, din ve mezhep ayrımı yapmaksızın kanun önünde eşit gören düşünce akımıdır. Tanzimat ve Islahat Fermanları ile I. Meşrutiyetin ilanı bu fikir doğrultusunda gerçekleşmiştir. Osmanlıcılık düşüncesi, milliyetçilik akımının etkisiyle Balkanlarda çıkan ayaklanmalar nedeniyle geçerliliğini yitirmiştir. Ahmet Mithat Efendi ve Ziya Paşa gibi aydınlar Osmanlıcılık fikrinin önemli savunucularındandır.

• İslamcılık: Osmanlı Devleti’nin bütünlüğünü sağlamak amacı güden ve Osmanlıcılık fikrinin başarısız olması üzerine önem kazanan bir düşünce akımıdır. Avrupalılar tarafından Panislamizm olarak da adlandırılmıştır. Özellikle Sultan II. Abdülhamit Dönemi’nde, Osmanlı Devleti’nin dış politikasında etkili olmuştur. Yine ünlü şair Mehmet Akif Ersoy bu fikrin önemli savunucularından biri olmuştur. Ancak I. Dünya Savaşı’nın başlangıç yıllarında Sultan V. Mehmet Reşat’ın cihat çağrısının pek karşılık bulmayışı, yine bazı Arap kabilelerinin İngilizlerle Osmanlı aleyhine iş birliği yapması İslamcılık fikrine gölge düşürmüştür.

• Türkçülük: Türk tarihini, uygarlığını ve coğrafyasını araştırıp Türk kültürü etrafında bütün Türkleri toplama düşüncesidir. Bu fikri savunanlara göre dili, dini ve idealleri bir olan bir toplum sayesinde Osmanlı Devleti kalıcı olabilirdi. Türkçülük fikrinin ortaya çıkmasında, Fransız İhtilali ile doğan milliyetçilik akımın gayrimüslim tebaa arasında yayılması ve bunun sonucunda isyanların çıkması etkili olmuştur. Avrupalı devletlerin Şark Meselesi’ni hayata geçirmek istemeleri, bu doğrultuda özellikle Balkanlardaki Türklerin baskı ve zulüm görmeleri de Türkçülük fikrinin yayılmasında etkili olmuştur. Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, Mehmet Emin Yurdakul, Ömer Seyfettin, Fuat Köprülü, İsmail Gaspıralı ve Ahmet Ağaoğlu Türkçülük fikrinin önemli savunucularındandır.

YUSUF AKÇURA (1876-1935)

Kazan’ın Simbir şehrinde doğdu. Türkçülük akımının önde gelen düşünür ve tarihçisidir. Harbiye Mektebi’nde okudu. Paris’e giderek Jön Türklere katıldı. Burada Siyasal Bilgiler Yüksekokuluna devam etti. 1903’te “Osmanlı Devleti Kurumlarının Tarihi Üstüne Bir Deneme” adlı teziyle okulu bitirerek Rusya’ya döndü. Kazan’da öğretmenlik yaptı. 1904’te “Üç Tarz-ı Siyaset” makalesini yayımlanmak üzere Kahire’de çıkan Türk gazetesine gönderdi. “Rusya Müslümanları” adlı siyasi harekete de fiilen katıldı (1905). II. Meşrutiyetken sonra İstanbul’a geldi. Çeşitli okullarda öğretmenlik yaptı. Millî Mücadele’ye katılmak üzere Anadolu’ya geçti. 1923 yılında İstanbul mebusu seçilerek meclise girdi. Kurtuluş Savaşı sonrası TBMM adına İstanbul’u İtilaf Devletleri temsilcilerinden teslim aldı. Atatürk tarafından 1931 yılında Türk Tarih Kurumunun kuruluşunda görevlendirildi.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 166 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!