Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Ata Yayıncılık

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 190

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 190 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 190

muhallebi, pilav, tavuklu pilav, kıymalı-sade ve ballı börekler, bulgur pilavı, zerde, yahni, paça, kabak tatlısı, aşure, turşu, çörek, gözleme, girde (açılmış yufka), nukul (bir çeşit tatlı), tarhana çorbası, simit, erişte, kuzu kebabı, tavuklu börek, çeşitli soğuk şerbet ve hoşaflar yer alırdı. Bu yemekler koruk, limon suyu, nar ekşisi, soğan, sarımsak ve çeşitli baharatlar ile tatlandırıldı.
Osmanlı Saray mutfağında (Görsel 7.11) ise genelde kuzu ve koyun etiyle hazırlanan kebap, yahni, külbastı, kızartma ve köfteler; tahıl ve baklagillere dayanan et suyu ile pişirilmiş çorbalar ve pilav çeşitleri tüketilirdi. Osmanlı aşçılarının namı tüm dünyaca bilinirdi.

Osmanlı’da Giyim Kuşam

Giyim kuşam, bir toplumdaki gelenek, görenek ve sosyal yapı gibi konularda da bilgi verir. Yıllara, bölgelere ve dinî inançlara göre farklılık gösteren Osmanlı toplumunda, giyim kuşamın şekillenmesinde statü ve din dışında dönemin sosyokültürel şartları da belirleyici olmuştur. Osmanlı Devleti, halkın giyim ve kuşamına önem verirdi. Bunda amaç rütbeye, statüye, mesleğe ve dinî inanca göre farklı kıyafetler giyilmesi suretiyle kıyafet konusunda belli bir düzen sağlamaktı. Kılık kıyafet, Osmanlı toplumunda her bir unsuru diğerlerinden ayıracak derecede çeşitlilik gösterirdi. Padişahtan hizmetliye dek asker, sivil, ilmiye ve her sınıftan görevlilerin Divân-ı Hümâyun toplantılarında; sefer, mevlit, bayram gibi merasimlerde rütbe ve mesleklerine göre giymesi gereken kıyafet ve başlıklar belirlenmişti. Hatta çeşitli dönemlerde bu konuyla ilgili kanun ve fermanlar bile hazırlanmıştı. Örneğin İstanbul halkının önemli gün ve şenliklerde kendi sınıfına tahsis edilen kıyafetle dolaşması talep edilmişti.

Osmanlı toplumunda, erkek kıyafetleri genelde çakşır (şalvar), gömlek, entari, dolama, kaftan, kürk ve başlıktan oluşurdu. Kadın ve erkek kıyafetleri genelde ana hatlarıyla aynı olup kullanılan aksesuar, kesim şekli ve başlıkları ile birbirlerinden ayırt edilirdi. Kadınların giyim ve kuşamlarının en önemli öğeleri ise şalvar, bürümcük gömlek, entari, dolama, hırka, kaftan, gömlek, kürk ve dışarıda giydikleri ferace, peçe ve yaşmak idi. Şalvar, ferace ve kaftan kadın erkek giyiminin önemli bir unsuru idi (Görsel 7.12).

Osmanlı toplumunda Müslümanlar genelde sarı, ulema sınıfı mavi ayakkabı giyerken askerlerin bazıları ise kırmızı renk çizme giyerlerdi. Bunun yanında erkekler; sosyal, ekonomik, kültürel, mesleki ve dinî statülerine göre “kavuk” denen başlıklar giyerlerdi. Kavukların en bilinenleri horasanî, selimî, kalafat, örfî, kafesî, mücevveze, kâtibî ve kallavi idi. Kadınlar ise “serpuş” denen külaha benzer başlıklar giyerdi.

Osmanlı’da her toplumun kendine ait giyim kuşamının olmasında hangi faktörler etkili olmuştur? Açıklayınız.

  • Cevap: Osmanlı’da her toplumun kendine ait giyim kuşamının olmasının temel faktörleri din, etnik köken, meslek, sosyal statü ve bölgesel gelenekler olmuştur. Dinî inançlar, özellikle Müslümanlar için giyimde belirleyici olmuş, etnik gruplar kendi geleneksel kıyafetlerini sürdürmüş, meslekler ve sosyal statüler ise kişilerin giyim tarzını etkilemiştir. Bölgesel gelenekler de Osmanlı İmparatorluğu’nun farklı coğrafyalarda yer almasından kaynaklanan farklılıkları yansıtmıştır.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 190 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!