10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 132
“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 132 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 132
ve suda yanabilen “grejuva” (Rum ateşi) adlı ateşin etkisiyle geri püskürtüldü. Yine 20 Nisan’da Cenevizlere ait dört gemi, Bizans’a yardım amacıyla Osmanlı donanmalarını yararak Haliç’e girmeyi başardı. Bu gelişmeler genç padişahı yeni arayışlara sevk etti. II. Mehmet, dâhiyane bir hareketle 22 Nisan gecesi 70 gemiyi, kızaklar üzerinde çektirerek Haliç’teki Kasımpaşa Limanı’na indirtti (Görsel 5.3). Haliç’te Osmanlı donanmasını gören Bizans’ın morali bozuldu. 53 günlük kuşatma sonrası İstanbul 29 Mayıs 1453 Salı günü fethedildi.
5.2.4. İstanbul’un Fethi’nin Sonuçları
İstanbul’un fethi, şehirde bulunan halkta büyük korku ve endişeye neden oldu. Ancak II. Mehmet yayımladığı bir fermanla halkı dinî ve sosyal hayatta serbest bıraktı İstanbul’daki Rum Ortodoks Patrikhanesine hürriyet tanıdı. İstanbul’un fethi Türk ve dünya tarihi açısından önemli sonuçlar doğurdu.
Türk Tarihi Açısından Sonuçları
* Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğü sağlandı.
* Karadeniz ve Akdeniz arasındaki ticaret yollarının denetimi Osmanlıların eline geçti.
* Fener Patrikhanesi ve Ortodokslar Osmanlı korumasına girdi.
* İstanbul, Osmanlı Devleti’nin başkenti oldu.
* Osmanlı Devleti’nin Türk ve İslam dünyasındaki itibarı arttı.
* II. Mehmet “Fatih”, “Sultanü’l Berreyn ve Hakanü’l Bahreyn (İki Karanın ve İki Denizin Hükümdarı) unvanını aldı.
Dünya Tarihi Açısından Sonuçları
* Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu sona erdi.
* En güçlü surların bile toplarla yıkılabileceği görüldü. Bu durum, Avrupa’daki feodalite (derebeylik) rejiminin yıkılmasına ortam hazırladı.
* İpek Yolu’nun ve Karadeniz ile Akdeniz arasındaki ticaret yollarının Türklerin eline geçmesi, Avrupalıları yeni ticaret yolları aramaya sevk etti. Bu durum “Coğrafi Keşifler”in başlamasına zemin hazırladı.
* İstanbul’un Fethi; Orta Çağ’ın sonu, Yeni Çağ’ın başlangıcı oldu.
* Bizans’tan Avrupa’ya kaçan (özellikle İtalya’ya giden) Bizanslı bazı bilim insanlarının çalışmaları, Avrupa’da Rönesans’ın başlamasında etkili oldu.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 132 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.