10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 106
“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 106 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 106
Şeri hukuk: İslam hukukudur. Özü Kur’an-ı Kerim, hadis, icma ve kıyasa dayanmaktadır. Osmanlı’da şeri hukuk sadece Müslüman halka uygulanırdı.
Örfi hukuk: Türk gelenek ve göreneklerine uygun olarak hazırlanmış kurallar bütünüdür. Osmanlı padişahlarının buyrukları da örfi hukuk kapsamına girmektedir.
Vakıf: Bir malın sahibi tarafından dinî ve hayır amaçlı ebediyen tahsisi anlamına gelir. Aynı zamanda hukuki bir amaçla kurulan ve İslam medeniyetinin en önemli unsurlarından birini teşkil eden hayır müesseselerini ifade eder.
Osmanlı taşra teşkilatı içinde yer alan başlıca yönetim birimleri kaza, sancak ve eyalet idi. Kazaların başında ilmiye sınıfına mensup kadılar (Görsel 4.12) bulunurdu. Kadılar, insanlar arasında ortaya çıkan problemleri ve davaları şeri hükümlere göre çözüme kavuşturmak için yetkili makamca tayin edilen şahıslardı. Kadıların idari, İlmî ve adli konularda oldukça geniş yetkileri vardı. Halk arasındaki sorunları çözmenin yanında devlet ile halk arasındaki ilişkileri düzenler, devletin taşradaki düzenini sağlarlardı.
Osmanlı’da ilk kadı ataması Osman Bey tarafından gerçekleştirilmişti. İlk kadı, Osman Bey’in kayınpederi Şeyh Edebali’nin damadı ve talebesi olan Dursun Fâkih idi. Osmanlı Devleti, kadıların işlerine pek müdahale etmezdi. Böylece, verecekleri kararlarda kadıların hür iradelerini kullanmalarına yardımcı olurdu. Osmanlı Devleti’nin ilk dönemlerinde kadılar, halk arasındaki davaları camilerde görürlerdi. Daha sonraları ise inşa edilen mahkeme binalarında faaliyetlerini sürdürmüşlerdir. Osmanlı adalet sisteminde genelde davacılar kadıların yanına gelerek şikâyetlerini iletirler, kadılar da davayı adalet ölçüsünde sonuçlandırmaya çalışırlardı.
Osmanlı Devleti’nin taşradaki temsilcileri konumunda olan kadıların verdikleri kararlar son derece önemliydi. Verdikleri kararlar ile adalet, huzur ve güvenliği sağlayan kadılar; verecekleri yanlış kararlar ile toplum düzeninin bozulmasına, halkın devlete karşı tepki duymasına neden olabilirdi. Bu yüzden kadılar, doğrudan kendisine bağlı veya dolaylı olarak kendisine karşı sorumlu olan çok sayıda görevli ile birlikte bu vazifenin gereklerini yerine getirirdi. Doğrudan kadıya bağlı olan görevliler arasında naip (kadı vekili), muhtesip, mimarbaşı, kâtip, muhzır gibi görevliler bulunurdu.
Kadıların adli işler dışında evlenme, boşanma, vakıf kurma, kiralama, vekâlet verme, alım satım gibi işlemlerin karara bağlanması gibi görev ve sorumlulukları da vardı. Kadıların verdiği kararlar şeriye defterlerine kaydedilirdi. Kadılar; çözemedikleri davaları, halkın istek ve şikâyetlerini ise merkeze yani Divân’a iletirlerdi.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 106 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.