Diş Bilemek Deyiminin Çıkış Hikayesi
Diş Bilemek Deyiminin Çıkış Hikayesi
Öfkelenince ne yaparsınız? Ben ayaktaysam otururum. Kimisi dişini, yumruğunu sıkar, hızlı hızlı nefes alıp verir. Kimisi ağzına geleni söyler. Elbette ki bunların hepsi yanlış. Öfkemize hâkim olmalıyız. Diş bilemek deyince, aklıma kötü şeyler geliyor. Hiç böyle bir şey olur mu Allah’ınızı severseniz? Benim bildiğim bıçak bilenir. Hiç diş bilenir mi?
Diş Bilemek Deyiminin Anlamı
Kötülük yapmak için fırsat kollamak, öfkesini belli etmek, kötülük yapmak için uygun zamanı kollamak anlamlarındadır. “İyiliğe karşı iyilik, her kişinin; kötülüğe karşı iyilik, er kişinin işidir.” der atalarımız. Gerçekten de çok doğru bir söz. Biri bize kötülük yaptı mı onu defterden siler ve ona bir şans dahi vermeyiz. Bu kolay olanıdır. Asıl zor olan, bize kötülük yapan kişiye karşı iyilik yapma erdemini gösterebilmektir. Yaptığımız iyilikleri ve bize yapılan kötülükleri unutmalıyız.
Diş Bilemek Deyiminin Hikayesi
Atalarımız diş temizliğine önem verirlerdi. İslamiyet’i kabul ettikten Sonra buna daha çok önem verdiler. Bu deyimin öyküsü çok eskilere dayanıyor. Haçlılar’m Anadolu’ya Saldırdığı yıllar… Düşman kuvvetleri savaşa hazırlanıyor. Güneş’in doğmasıyla birlikte Türk ordusu ve Haçlı ordusu karşılaşacaklar.
Haçlı komutan birkaç askeri görevlendirir. Amacı; Türklerin neler yaptıklarını öğrenmektir. Görevli askerler, Güneş doğmaya yakın alacakaranlık bir vakitte, Türklerin oldukları kampı uzaktan izlemeye başlarlar. Türk askerleri, o vakit dişlerini misvak ile temizlemektedirler. Haçlı askerleri, Türklerin ne yaptıklarını tam olarak anlayamazlar. Zaten Türkler hakkında da kafalarında kötü bilgiler vardır. Türklerin, savaş öncesinde dişlerini keskinleştirdiklerini sanırlar.
Bu durumu telaşla komutanlarına anlatırlar. Durumdan haberdar olan diğer Haçlı askerleri, savaşmaktan vazgeçip kaçarlar. Çiğ çiğ yeneceklerini, parçalanacaklarını sanırlar. Türkler savaş için harekete geçtiklerinde, Haçlıların çoktan gitmiş olduklarını görürler.