Dostlar Alışverişte Görsün Deyiminin Çıkış Hikayesi
Dostlar Alışverişte Görsün Deyiminin Çıkış Hikayesi
Bazı insanlar alışveriş yapmayı çok severler. Hele hele bazıları vardır ki ihtiyacı olmayan şeyleri bile alıp evine doldururlar. İsraf etmek kötü bir davranıştır. Çünkü para kolay kazanılmıyor.
Sırf bu deyim için bir gün mahalle pazarına gideceğim. Biri bana “Ne arıyorsun?” derse. “Dostlan görmeye geldim.” derim.
Nasıl, iyi mi?
Dostlar alışverişte görsün… Farz et ki gördüler. Ne olacak yani, başım göğe mi erecek? Zaten pazarlarda iğne atsan yere düşmez. İşi- gücü olmayan herkes pazarlarda. Kardeşim alışveriş yapacak olanlar pazara gelsin. Pazarcılara da yazık, analarımıza da yazık. Hele hele bazıları var ki, mübarek yolları kapatmışlar. Ne sağından, ne de solundan geçilebiliyor. Kamyon gibiler maşallah. Bir tek plakaları ve sinyal lambaları yok. Kardeşim biraz kenardan yürüyün. Sadece siz yoksunuz pazarda.
Dostlar Alışverişte Görsün Deyiminin Anlamı
Sırf gösteriş olsun diye, çalışıyormuş gibi görünmek isteyen insanlar için kullanılan bir deyimdir. îş yapmadığı hâlde iş yapıyormuş gibi görünmek, kâr getirmeyen işlerle uğraşmak anlamında da kullanılır. Bir şeylerle ilgileniyormuş gibi görünmek anlamına da gelir.
Örnekler: Mert’in elindeki kitaba bakma, kitap okumayı hiç sevmez. Annesinin baskısıyla eline kitap alır. Dostlar alışverişte görsün.
Patronu görünce hemen temizliğe başlıyor. Dostlar alışverişte görsün.
Dostlar Alışverişte Görsün Deyiminin Hikayesi
NaSreddin Hoca bir gün yumurta Satmaya karar vermiş. Bir tavuk çiftliğinden 10 tanesi 9 liraya olmak üzere yumurta satın almış. Yumurtaları kırmadan Sepete yerleştirmiş ve pazarın yolunu tutmuş. Yarım saatlik bir yoldan Sonra pazara varmış, yumurtaları tezgâha koymuş ve başlamış bağırmaya:
– 10 yumurta 8 lira… 10 yumurta 8 lira…
Bu durum etraftaki yumurtacıların dikkatini çekmiş. Çünkü onlar yumurtaları daha pahalıya satıyorlarmış.
Bir tanesi dayanamayıp Sormuş;
– Hocam Sen zararına satış yapıyorsun. Böyle alışveriş olur mu? Hoca gülümseyerek cevap vermiş:
– Ben ne yaptığımı biliyorum efendi. Maksat, dostlar alışverişte görsün.
İşte böyle…