6. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 34
“6. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Sayfa 34 Anka Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 34
Not Edelim
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Hz. İbrahim’in (a.s.) soyundan gelmektedir. Allah Resulü’nün (s.a.v.) şerefli ve temiz soyu, Hz. İsmail’in (a.s.) oğullarından Adnan’a kadar uzanmaktadır. Efendimiz (s.a.v.) bu konuda şöyle buyurmuştur:
“Allah, İbrahim’in çocuklarından İsmail’i, İsmail’in çocuklarından Benî Kinâne’yi, Benî Kinâne’den Kureyş’i, Kureyş’ten Benî Hâşim’i, Benî Hâşim’den de beni seçti.”
Kur’an-ı Kerim’de Hz. İsmail’le (a.s.) ilgili ayetler vardır. Bu ayetlerde onun üstün özelliklerinden söz edilmekte Hz. İsmail (a.s.) övülmektedir. Örneğin Meryem suresinde şöyle buyrulmaktadır: “(Resulüm!) Kitap’ta İsmail’i de an. Gerçekten o, sözüne sadıktı, resul ve nebi idi. Halkına namazı ve zekâtı emrederdi; Rabb’i nezdinde de hoşnutluk kazanmış bir kimse idi.”1 Başka bir ayet-i kerimede de “İsmail’i, İdris’i ve Zülkifl’i de (yad et). Hepsi de sabreden kimselerdendi. Onları rahmetimize kabul ettik. Onlar hakikaten iyi kimselerdendi.”1 2 buyrularak Hz. İsmail’in (a.s.) sabırlı ve iyi bir insan olduğu ifade edilmektedir.
Hz. İbrahim (a.s.) çok misafirperver bir insandı. Oldukça yaşlanmıştı. Bir gün melekler insan şeklinde onu evinde ziyarete geldiler. Hz. İbrahim (a.s.) ve eşi Hz. Sare misafirlerini en güzel şekilde ağırladılar. Bu durum Kur’an’da, “Ant olsun ki elçilerimiz (melekler) İbrahim’e müjde getirdiler ve ‘Selam (sana).’ dediler. O da ‘(Size de) selam.’ dedi ve hemen kızartılmış bir buzağı getirdi.”3 ayet-i kerimesiyle belirtilir. Yemek hazırlanıp da misafirler yemeğe el uzatmayınca Hz. İbrahim (a.s.) bu durumu yadırgadı ve içine bir korku düştü. Onun korktuğunu gören misafirler, “…Dediler ki: Korkma! (Biz melekleriz). Lût kavmine gönderildik.”4 Melekler, Hz. İbrahim’e (a.s.) bir çocuğu olacağı müjdesini verdiler. “…Biz sana bilgin bir oğul müjdeliyoruz.”5 dediler. Her ikisi de çok yaşlı olan Hz. İbrahim (a.s.) ile eşi bu duruma çok şaşırdılar. “(İbrahim’in karısı:) ‘Olacak şey değil! Ben bir kocakarı, bu kocam da bir ihtiyar iken çocuk mu doğuracağım? Bu gerçekten şaşılacak bir şey!’ dedi.”6 Bunun üzerine “(Melekler) dediler ki: Allah’ın emrine şaşıyor musun? Ey ev halkı! Allah’ın rahmeti ve bereketleri sizin üzerinizdedir. Şüphesiz ki o, övülmeye layıktır, iyiliği boldur.”7 Bu olaydan bir müddet sonra Hz. İbrahim (a.s.) ile Hz. Sare’nin bir erkek çocukları dünyaya geldi. Oğullarının adını İshak koydular. Hz. İbrahim (a.s.), “İhtiyar hâlimde bana İsmail’i ve İshak’ı lütfeden Allah’a hamdolsun! Şüphesiz Rabb’im duayı işitendir.”8 sözleriyle Yüce Allah’a (c.c.) hamdetti.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
6. Sınıf Anka Kuşu Yayınları Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 34 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.