12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 169
“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 169 Anka Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 169
Katı ya da sıvı yağlar bazlarla ısıtıldığında gliserin ve yağ asidi tuzları oluşur. Genellikle baz olarak NaOH ya da KOH kullanılır. Oluşan uzun zincirli yağ asidi tuzları, sabun (Görsel 3.29) olarak tanımlanır. Yağ asidinin sodyum tuzları beyaz sabun, potasyum tuzları ise arap sabunu olarak bilinir.
3.6.3. Benzoik Asit ve Benzoatların Gıdalarda Koruyucu Olarak Kullanılması
Gıda maddelerini mikroorganizmaların neden olduğu bozun- malardan korumak ve bunların raf ömrünü uzatmak için koruyucu katkı maddeleri kullanılır. Organik asitler ve esterleri, gıda endüstrisinde çokça kullanılan koruyucu maddelerdir.
Benzoik asit ve esterleri benzoatlar, gıda endüstrisinde uzun süredir kullanılan önemli koruyucu maddelerdir. Gıda ambalajlarında benzoik asit E210, sodyum benzoat ise E211 kod numarası ile belirtilir. Genellikle serbest benzoik asidin düşük çözünürlüğünden dolayı benzoik asidin sodyum tuzları koruyucu olarak kullanılır. Kullanım sırasında sodyum benzoat, benzoik aside dönüşerek etki eder. Benzoik asit ve benzoatlar; gıdalardaki maya, küf ve zehirlenmelere neden olan bakteriler üzerine etki ederek gıdanın raf ömrünü uzatır. Özellikle meyve sularında, margarinlerde, salamura zeytinlerde, ketçap, mayonez ve hardal gibi soslarda (Görsel 3.30) koruyucu olarak benzoik asit ve benzoatlar kullanılır.
Öğrendiklerimizi Uygulayalım 3.7.
Aşağıda verilen bileşikleri IUPAC sistemine göre adlandırınız.
- Cevap:
a) 2,2-Dimetil-propanoik asit
b) 4-Bromo-2-etil-pentanoik asit
c) 2,2,3-Trimetil-pentanoik asit
12. Sınıf Anka Kuşu Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 169 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.