Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Kimya Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 15

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 15 Anka Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 15

yükseltgenme tepkimesinde tepkimeye giren kimyasal türlerden hangisinin yükseltgenip hangisinin indirgendiği nasıl belirlenebilir? İndirgenme-yükseltgenme tepkimelerini diğer tepkimelerden ayıran özellikler nelerdir?

Bu soruların cevaplarını aramaya başlamadan önce elementlerin yükseltgenme basamaklarının nasıl belirlendiğini hatırlayalım.

11. sınıfta öğrendiğiniz gibi elementlerin yükseltgenme basamaklarının belirlenmesinde iki kural vardır:

1. Diğer elementlerle bileşik oluşturmamış serbest element atomlarının yükseltgenme basamağı sıfırdır. Örneğin O2 molekülündeki her iki O atomunun yükseltgenme basamağı sıfırdır.

2. Bir kimyasal türdeki (iyon, molekül ya da radikal) bütün atomların yükseltgenme basamaklarının toplamı, o türün yüküne eşittir. Örneğin CH4 molekülünde tüm atomların yükseltgenme basamaklarının toplamı 0 iken MnO4 kökünde tüm atomların yükseltgenme basamakları toplamı 1-’ye eşittir.

Bileşiklerdeki elementlerin yükseltgenme basamaklarının belirlenmesinde aşağıdaki bilgilerin kullanılması gerekebilir:

• Oksijen elementi (O) peroksitlerinde (H2O2, Na2O2 vb.) 1-, süper oksitlerinde (K2O4) 1/2-, oksiflorüründe (OF2) 2+, metal ve ametallerle oluşturduğu oksit bileşiklerinde ise 2- yükseltgenme basamağına sahiptir.

• Flor elementi (F) tüm bileşiklerinde 1- yükseltgenme basamağına sahiptir.

• Hidrojen elementi (H) metallerle yaptığı bileşiklerde 1-, ametallerle yaptığı bileşiklerinde ise 1+ yükseltgenme basamağına sahiptir.

• 1A grubu metalleri tüm bileşiklerinde 1+, 2A grubu metalleri ise 2+ yükseltgenme basamağına sahiptir.

Bunları Biliyor muyuz? 1.1.

Peroksitlerdeki oksijen atomunun indirgeme isteği çok fazladır. Bu nedenle peroksitler kimya sanayisinde kullanılan güçlü yükseltgenlerdir. Özellikle hidrojen peroksidin (H2O2), maden sanayisinden kozmetik sanayisine, ilaç sektöründen gıda sanayisine, su arıtımından tekstil sanayisine kadar geniş bir kullanım alanı vardır.

Aşağıda verilen kimyasal türlerdeki altı çizili atomların yükseltgenme basamaklarını belirleyelim.

a) KMnO4 bileşiğinde K, 1A grubunda olduğu için 1+ yükseltgenme basamağına sahiptir. O ise peroksit, süperoksit ve oksiflorürü dışında olduğu için 2- yükseltgenme basamağındadır. Mn yükseltgenme basamağına x diyelim ve toplam yükü sıfıra eşitleyerek x değerini bulalım.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Anka Kuşu Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 15 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!