Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Başak Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 189

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 189 Başak Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Başak Yayınları Sayfa 189

Sütün İşlenmesi

Süt, insanlar için önemli bir besin maddesidir. İnsanoğlunun sütle ilişkisi doğumla başlar. Anne sütünden sonra tüketilen hayvansal kaynaklı sütün, direkt hayvandan alınarak tüketilmesi, sağlık açısından bazı sakıncalar oluşturabilmektedir. Sütte değişik tür ve sayıda mikroorganizmalar bulunabilir. Bu mikroorganizmalar, uygun koşullar altında kısa sürede çoğalarak sütün niteliklerinin bozulmasına ve sonuçta tüketilemez hâle gelmesine yol açabilir. Çiğ sütte, ayrıca insanlarda hastalık yapan mikroorganizmalar da bulunabilir. Dolayısıyla sütün direkt olarak, sıvı hâlde tüketime sunulabilmesi için kontrollü koşullarda ısıl işleme tabi tutulması ve halk sağlığı açısından güvenilir hâle getirilmesi gerekir.

Kontrollü ısı uygulaması ile insanlarda hastalık yapan mikroorganizmalar tamamen, sütü bozan diğer mikroorganizmalar ise büyük oranda yok edilmektedir. Böylece süt, mikrobiyolojik olarak güvenilir bir hâle getirilmekte, aynı zamanda besin değerinin zarar görmemesi, doğal niteliklerinin değişmemesi sağlanmaya çalışılmaktadır.

Bu kapsamda ticari olarak içme sütleri, pastörize süt ve UHT sterilize süt adı altında iki grupta toplanabilir.

Pastörizasyon; 72°C’ta 15 saniye veya 63°C’ta 30 dakika ya da diğer eşdeğer şartlarda gerçekleştirilen ısıl işlemdir. Sütün raf ömrünü uzatır. Pastörizasyon, sütte bulunan ve insanda hastalık yapan mikroorganizmaları tamamen yok etmek, dayanım süresini kısaltan diğer mikroorganizmaları yüksek oranda ortadan kaldırmak amacıyla yapılır. Böylece tüketici için güvenli ve belirli dayanım süresine sahip bir ürün elde edilmiş olur. En az seviyede fiziksel ve kimyasal değişikliklerle sonuçlanır.

Ticari pastörize süt üretiminde genellikle HTST ısıtma yöntemi uygulanmaktadır.

HTST = High Temperature-Short Time (Yüksek sıcaklık-Kısa zaman) HTST pastörizasyon, sütün besleyici niteliğinde, tadı ve görünüşünde önemli bir değişim meydana getirmez.

Pastörize sütün dayanım süresi, buzdolabı sıcaklığında birkaç gündür. Çünkü pastörizasyon işlemiyle patojen olmayan mikroorganizmaların sayısında belirli düzeyde azalma sağlanabilmekte, enzimlerin de yalnızca bir kısmı inaktif hâle getirilebilmektedir.

Süt, ancak sterilize edilirse birkaç günden daha uzun süreyle saklanabilir. Sterilizasyon işlemi ile vejetatif hücrelerin %100’ü, sporların büyük bir kısmı yok edilir, enzimler daha yüksek oranda inaktif hâle getirilir. Sonuçta sütün dayanım süresi uzar.

Pastörizasyon, besin maddelerini hastalık yapan mikroorganizmalardan arındırmak için uygulanan bir ısıl işlemdir. Süt, meyve suları, domates suyu, turşu gibi besin maddeleri farklı sıcaklıklara kadar ısıtılarak pastörize edilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 189 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!