Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Hecce Yayıncılık

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayıncılık Sayfa 149

“9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 149 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 149

Günlük yaşamımızın her alanında kullandığımız birçok maddenin üretiminde demir vardır. Demirin farklı alanlarda ihtiyaca göre kullanılması için ona farklı şekiller verilmesi gerekir. Bu nedenle demir eritilerek kalıplara dökülür (Görsel 4.2.3). Naftalin oda sıcaklığında hâl değiştirirken demirin 1538°C’ta erimesinin nedeni ne olabilir?

Çevremizdeki pek çok maddenin katı hâlde olduğunu biliyoruz. Katilarda tanecikler arasında güçlü çekim kuvvetleri etkili olduğundan bu tanecikler sıvı ve gazlarda olduğu gibi hareket edemez. Katiyı oluşturan tanecikler arasındaki etkileşimin büyüklüğü, katiların erime sıcaklığı gibi fiziksel özelliklerini de etkiler. Naftalin molekülleri arasındaki çekim kuvvetleri, demirdeki atomlar arasındaki çekim kuvvetlerinden zayıf olduğundan demir çok yüksek sıcaklıkta erirken naftalin oda sıcaklığında katı hâlden gaz hâline geçer.

Katılar, amorf ve kristal katilar olmak üzere ikiye ayrılır. Tünecikleri belirli bir geometrik şekle göre değil rastgele düzenlenmiş katılana amorf katı denir. Cam, lastik, kauçuk, plastik, mum, tereyağı amorf katilara örnek olarak verilebilir.

Tanecikleri belirli bir geometrik şekle göre dizilmiş olan sert ve sıkıştırılamayan katilara kristal katilar denir.

Kristal katiların belirli bir erime sıcaklığı varken amorf katiların belirli bir erime noktaları yoktur. Amorf katilar, belirli bir sıcaklık aralığında yumuşar ve sıvılaşın Amorf katıların yumuşamaya başladığı sıcaklığa camsı geçiş sıcaklığı denir.

Kristal katilara katı iyot, elmas, yemek tuzu, buz, çinko örnek olarak verilebilir. Kristal katilar, kimyasal türler arasındaki etkileşimlerin büyüklüğüne göre dört grupta incelenir (Görsel 4.2.4).

İyonik bileşiklerde iyonlar arasında güçlü elektrostatik çekim güçleri (iyonik bağ) olduğundan erime noktaları çok yüksektir.

İyonik kristal üzerine bir kuvvet uygulandığında aynı yükler birbirine yaklaşarak itme kuvveti oluşturur. Bu durum kristalin kırılgan olmasına neden olur. İyonik kristaller, katı hâlde serbest iyon ya da elektron içermediğinden elektriği iletmez.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Kimya Ders Kitabı Sayfa 149 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!