9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayıncılık Sayfa 20
“9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 20 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 20
Câbir bin Hayyam
Câbir bin Hayyan (Görsel 1.1.13), kimya laboratuvarını ilk defa kurarak ve doğadaki maddeleri saflaştırarak elementleri ve bileşikleri elde etmeye çalışmıştır. Kimyada günümüzde de kullanılan bazı yöntemleri ortaya koymuş, deneylerde kullanılan bazı araç gereçleri tasarlamıştır.
Laboratuvarda uygulanan damıtma, süblimleştirme, kristallendirme ve buharlaştırma gibi kimyasal teknikleri keşfederek ve geliştirerek kimya bilimine kazandırmıştır. Damıtma işleminde kullanılan imbiği tasarlamıştır.
Altın ve platin gibi soy metalleri çözen kral suyunu (3 hacim hidroklorik asit ve 1 hacim nitrik asit) keşfetmiştir.
Yunanlı düşünürlerin aksine atomun parçalanabileceğini ileri sürmüştür. Asetik asit, âiuik asil, tartarik asit, arsenik tozu gibi maddelerin keşfini yapmıştır. Baz kavramını kimyaya kazandırmıştır.
Ebubekir er-Razi
Ebubekir er-Razi İranlı hekim ve filozoftur. Kimya bilgisini tıp alanında kullanmıştır. İlaçların insan vücudundaki etkisini araştırmış ve hastalığın nasıl tedavi edildiğini gözlemlemiştir. Kroze ve fırın gibi laboratuvar araçlarını geliştirmiş, kostik sodayı ve gliserini keşfetmiştir. Karıncaları damıtarak formik asit elde etmiştir. Çalışmalarında kullandığı bazı araç gereçler; balon, spatula, beher, kum ve su banyoları ile süzgeçtir.
Robert Böyle
Robert Böyle (Rabırt Boyl), kimya ve fizik alanında birçok çalışma yapmış ve eserler vermiş bir bilim insanıdır. Robert Boyle’un en önemli eseri “Kuşkucu Kimyager” adlı kitabıdır.
Robert Böyle, elementin “kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf madde” olduğunu ileri sürerek Aristo’nun 2000 yıllık dört element düşüncesine son vermiştir.
Gazlar üzerine yaptığı çalışmalarda gazların basıncı ile hacmi arasındaki ilişkiyi açıklamıştır. Sabit sıcaklıkta miktarı değişmeyen bir gazın basıncı ile hacminin çarpımının sabit olduğunu tespit etmiştir. Ayrıca Robert Böyle, yanma olayında havanın rolünü belirtmiştir.
Antoine Lavoisier
Fransız bilim insanı Antoine Lavoisier, oksijen ile metallerin tepkimesinden oluşan yanma olayını izah etmiştir. Deneyde içi hava dolu cam balona bir miktar kalay metali koyup balonun ağzını kapattıktan sonra tartmış ve sonucu not etmiştir. Cam balonu ısttığında beyaz bir toz oluştuğunu gözlemlemiş, tekrar tarttığında kütlesinin değişmediğini görmüştür. Yaptığı bu deney sonucunda “Kütlenin Korunumu Kanunu”nu bulmuştur.
Lavoisier, havada bulunan oksijenin yanan bir madde ile etkileşerek yanmayı gerçekleştirdiğini ve böylece metal oksitlerin oluştuğunu açıklamıştır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Hecce Yayıncılık Kimya Ders Kitabı Sayfa 20 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.