Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Eğitim

Sivrisinekler Isırınca Neden Kaşınırız

Sivrisinekler Isırınca Neden Kaşınırız yazımızı incelemeye ne dersiniz?

Sivrisinekler Isırınca Neden Kaşınırız

Özellikle bizler uyurken sivrisinekler bizleri rahat bırakmaz. Çıkardıkları sesler bizi oldukça rahatsız eder ve bizi uyutmamak için ellerinden geleni yaparlar. Sinek sesinden tam kurtulduk derken birden bir kaşıntı ile tekrar uyanırız. Bu sineğin ısırdığı yerden gelen bir kaşıntıdır. Peki neden sinekler bizi ısırdıktan sonra kaşınırız? Hadi gelin bugün sizlerle sineklerin ısırdığı yerlerin neden kaşındığını anlatalım…

Sivrisinekler Isırınca Neden Kaşınırız?

Yaz aylarıyla birlikte sineklerle de mesaimiz başlar. Havalar soğukken neredeyse hiç görmediğimiz sinekler artık baktığımız her yerdelerdir. Her ne kadar gece uyurken sinek kovucu ilaçlar kullansak da birçoğu fayda etmez ve sinekler bütün yaz boyunca kabusumuz olur. Derimize konduğu zaman hissetmediğimiz sinekler bizleri ısırdıktan sonra kaşınmaya başlamamızla ısırıldığımızı anlamış oluruz ve sonrasın da sineğin ısırdığı yer kaşınmaya devam eder.

Sineklerde proboscis adı verilen bir yapı vardır. Bu yapı sineklerin bizi ısırdığı iğneleridir. Proboscis o kadar incedir ki bizler ısırıldığımızı kolay kolay hissetmeyiz bile. Sinekler ısıracağı zaman ayakları ile önce besinin tadını alırlar ve sonrasında proboscisi uyararak besini almak için iğnesini derimize batırırlar. Derimize batırdıkları iğneleri çok ince olmasına karşın vücudumuzda çok küçükte olsa bir delik açarlar. Vücudumuz önlem olarak herhangi bir kan çıkışı durumunda kanın pıhtılaşmasını sağlar. Sinekleri bizleri ısırdığı zamanda vücudumuz sineklerin açtığı o delikten kanın çıkmaması için pıhtılaştırır.

Kan pıhtılaşacağı için sinek kanımızı ememeyeceğini bildiği için anti-koagülon adında bir madde salgılar. Sineklerin salgıladığı bu madde kanın pıhtılaşmasını önleyerek sıvı halde kalmasını sağlar. Vücudumuza giren anti-koagülon kanımızla tepkimeye girer ve biz bu tepkime sonucu kaşınmaya başlarız. Yani aslında bakacak olursak sinekler ısırdığı zaman sineğin ısırdığı yerin kaşınmasının sebebi sinelerin salgıladığı anti-koagülon maddesi ile vücudumuzun tepkimeye girmesidir. Bu tepkime sonrası ortaya kaşıntı hissi çıkar ve bizler ısırıldığımızı anlarız.

Sivrisinekler Isırınca Neden Kaşınırız aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!